RSV Nuyina is vereeuwigd op een serie postzegels die het Australische postbedrijf heeft uitgegeven.

De vier postzegels belichten het moderne ontwerp van het schip, haar rol als ijsbreker en als wetenschappelijk onderzoeksschip, en de herkomst van de naam Nuyina.

Australia Post bracht de vier zegels met als thema Australian Antarctic Territory op 29 september uit. De bijzondere serie is ook verkrijgbaar als souvenirvel waarbij de zegels nog vastzitten aan het vel waarop ze zijn gedrukt.

Test alt-tekst Test alt-tekst

Het Australische postbedrijf komt met de speciale uitgave om stil te staan bij de naderende aankomst van de ijsbreker in zijn thuishaven Hobart in 2021. Op elke zegel staat een foto van RSV Nuyina en op één van de vier postzegels zien we ook een fraaie zwart-wit tekening van het zijaanzicht van het schip.

Productie Coördinator Arend van Veelen spreekt van “een superleuk initiatief”. “Dit biedt verzamelaars een uitgelezen kans om iets tastbaars te hebben van een schip dat we in Nederland in gebruik stellen en dat straks aan de andere kant van de wereld gaat varen”, zegt Arend.

De vier postzegels zijn de nieuwste serie in een reeks speciale uitgaven van Australia Post met als thema Antarctica. Eerder zijn al verschenen:

  • een serie bij de honderdjarige herdenking in 2014 van de Australasian Antarctic Expedition (1911-1914)
  • een serie uit 2017 gewijd aan East Antarctic Deep Sea Creatures
  • een uitgave genaamd Mapping the Australian Territory (2019)
  • een serie zegels eerder dit jaar over de expeditie van HMAS Wyatt Earp in 1948

De zegels zijn hier te bestellen.