Het is een editie geworden met, letterlijk, een gouden randje. De traditionele Sulzer-kalender die Damen Schelde Marine Services elk jaar uitbrengt, staat er in 2021 bij stil dat precies honderd jaar geleden De Schelde in licentie Sulzer-motoren ging bouwen.

Rémy Quist, die de uitgave al zes jaar coördineert, is heel blij met het resultaat. “De jubileumkalender heeft wat goudkleurige accenten gekregen. Hij ziet er dit jaar extra mooi uit.” Vijfhonderd grote- en evenveel bureau-exemplaren zijn er van de kalender gedrukt. De Sulzer-kalender gaat ook nu weer de hele wereld over naar klanten tot in China, India en de VS. De fraaie zwartwit foto’s, gemaakt in de Machinefabriek van weleer, werden ook dit jaar geput uit de 60.000 negatieven tellende Schelde-fotocollectie, die sinds vorig jaar in bruikleen wordt beheerd door het Zeeuws Archief in Middelburg.

De kalender voor 2021 bevat uitsluitend foto’s die nog nooit eerder in kalendervorm werden geopenbaard. “We hebben wel eens overwogen om een soort ‘Best of’ editie te maken uit de kalenders van de voorbije jaren”, vertelt Managing Director van DSMS Arnold Suykerbuyk. “Maar ook nu hebben we toch maar weer besloten om op zoek te gaan naar foto’s die nog niet eerder werden gebruikt.”

De kalender valt altijd weer in de smaak getuige de vele bedankjes die DSMS rechtstreeks of via verkopers en agenten krijgt. Rémy: “Natuurlijk zijn ook oud-Schelde-mensen altijd weer geïnteresseerd. Sommigen komen even langs in ons kantoor om er eentje op te halen.”