In lijn met de ambitie van de Damen Shipyards Group om de meest duurzame scheepsbouwer ter wereld te worden, is Damen Schelde Marine Services op een missie “om één van de meest duurzame leveranciers van onderdelen voor scheepsdieselmotoren te worden”, zegt Diana Ponirou, werkzaam op de afdeling Sales & Sustainability bij DSMS. Om dit ambitieuze doel te bereiken, voert Diana een uitgebreid duurzaamheidsprogramma uit bij DSMS.

Diana Ponirou van Damen Schelde Marine Services. Diana Ponirou van Damen Schelde Marine Services.

Het duurzaamheidsprogramma van DSMS vindt zijn oorsprong in de ‘Sustainability Day’ die Young Damen en DSMS in november 2021 organiseerden, toen vijfentwintig jonge Damen-professionals uit het hele land in Vlissingen bijeenkwamen om ideeën te bespreken om de duurzaamheid van DSMS te vergroten.
Diana was op die dag één van de Young Damen-deelnemers en werkte op dat moment bij Damen Gorinchem als stagiaire Duurzaamheid & Circulaire Economie. “Zo ben ik hier komen werken”, vertelt ze. “De reden dat DSMS mij heeft aangenomen was om meer beleid te implementeren dat het bedrijf duurzamer maakt.”

“Een van de eerste veranderingen die we hebben gemaakt, betreft onze verpakkingen – we gebruiken nu gerecycled plastic voor onze tassen en ons magazijn probeert minder verpakkingsmateriaal te gebruiken en waar mogelijk te hergebruiken. Maar we hebben er wel voor gezorgd dat we niet inleveren op kwaliteit. We hebben vastgehouden aan onze hoge normen.” Een andere verandering die in het magazijn is doorgevoerd, is het beter sorteren van afval, wat vooral voor metalen interessant is geweest.

DSMS is daarnaast begonnen met het proces om de ISO 14001-certificering te behalen. “We hebben momenteel ISO 9001, maar de ISO 14001 omvat milieuaspecten zoals het verminderen van het energieverbruik”, legt Diana uit. “We zullen moeten aantonen dat we ons blijven verbeteren. Als alles goed gaat, ontvangen we later dit jaar de certificering.”

“Ons doel is om het elektriciteitsverbruik tot 2030 elk jaar met vijf tot tien procent te verminderen. Dan zie je dat duurzaam zijn meer is dan alleen het milieu; het bespaart ook geld." Diana Ponirou

Het terugdringen van het elektriciteitsgebruik speelt een belangrijke rol bij het behalen van de ISO 14001-certificering. Daartoe hebben de kantoren van DSMS hun ‘gewone’ lampen vervangen door LED-lampen. “We hebben ook zonwering geïnstalleerd om de temperatuur in onze kantoren beter te regelen. We willen minder elektriciteit verbruiken voor de airconditioning in de zomer en minder gas voor verwarming in de winter”, merkt Diana op. “Ons doel is om het elektriciteitsverbruik tot 2030 elk jaar met vijf tot tien procent te verminderen. Dan zie je dat duurzaam zijn meer is dan alleen het milieu; het bespaart ook geld.”

Over geld gesproken, het is interessant om Diana te vragen hoe de klanten van DSMS over duurzaamheid denken. “Het hangt af van de klant, in welk land ze zitten en hoe groot ze zijn, maar over het algemeen vragen klanten steeds meer duurzame diensten van ons. Sommigen van hen hebben bijvoorbeeld een ‘no plastic’ beleid.”

Met het oog op de toekomst bereidt DSMS zich nu al voor op de zekere groei van niet-dieselvoortstuwing in de scheepvaart. “We hebben al inkopers die dit onderwerp onderzoeken en een database aanleggen over welke andere brandstoffen relevant zijn in de scheepvaart”, zegt Diana. “Ook dit is onderdeel van onze langetermijnvisie om ons werkterrein te verbreden en onderdelen voor duurzamere motoren aan te bieden.”