Trots is Managing Director Arnold Suykerbuyk op zijn team van 35 collega’s die van 2022 wederom een succesvol jaar hebben weten te maken voor Damen Schelde Marine Services (DSMS) en Maritime Logistics. “We hebben een recordjaar gehad qua omzet en qua winst”, vertelt hij. “Als internationaal georiënteerde groothandel met expertise in onderdelen voor diesel scheepsmotoren zijn we werkzaam in 60 landen en hebben in 2022 meer dan 5000 zendingen wereldwijd verstuurd. Ondanks dat we geen groot team zijn, hebben we zeer goed gepresteerd. Ik ben heel erg trots op wat we het afgelopen jaar hebben bereikt.”

DSMS heeft het afgelopen jaar verschillende successen behaald. Zo kreeg het bedrijf voor het eerst het ISO 14001 certificaat voor milieumanagement toegekend: een belangrijke stap in de verduurzaming van het bedrijf. “We hebben ook andere verbeteringen weten door te voeren, zoals de led-verlichting in onze gebouwen. De verwachting is dat we in 2023 minder energie gaan gebruiken”, aldus Arnold.

In de zomer van 2022 heeft het interieur een grondige renovatie ondergaan. In de zomer van 2022 heeft het interieur een grondige renovatie ondergaan.

Om het energieverbruik verder terug te kunnen dringen werd vorig jaar zonwering geïnstalleerd om de temperatuur in de kantoren beter te kunnen regelen. En niet alleen aan de buitenkant kreeg het kantoor een upgrade. Arnold: “In de zomer heeft iedereen heeft een tijd thuisgewerkt, zodat we het hele interieur konden renoveren; dat mocht ook wel na 15 jaar. Nu heeft iedereen een nieuwe werkplek en dat is ook een stuk waardering voor het harde werk dat het team de afgelopen jaren heeft verricht.”

Al enkele jaren is DSMS bezig met het bijschaven van de supply chain en ging daar in 2022 mee verder. “We hebben ervoor gezorgd dat onze supply chain heel solide is met goede prognoses op de voorraad. Het afgelopen jaar zijn de productie- en transporttijden en kosten toegenomen, maar we zijn erin geslaagd om goed te anticiperen en op tijd te bestellen en hebben de juiste hoeveelheden ingekocht om te profiteren van de meest voordelige transporttarieven”, legt Arnold uit. “Het was een grote uitdaging om de juiste hoeveelheden op tijd en tegen de laagste prijs hier te krijgen. Op dit moment zien we juist dat de productie- en transporttijden en transportkosten weer omlaaggaan, maar de productiekosten nemen nog toe. Dat betekent dat we moeten gaan schakelen, maar we hoeven niet meer zo groots in te kopen. Dat is het spel wat je speelt.”

Alle medewerkers hebben een nieuwe werkplek gekregen met zit-sta-bureau's. Alle medewerkers hebben een nieuwe werkplek gekregen met zit-sta-bureau's.

De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor het werven van jong talent. In het team van DSMS zaten een aantal medewerkers met heel veel jaren ervaring, maar omdat zij richting hun pensioen gingen, moest er vervanging gevonden worden. “We proberen de kennis en ervaring van onze medewerkers op tijd over te dragen aan de nieuwe generatie”, zegt Arnold. “We hebben een aantal jongeren aan ons kunnen binden door stages en de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) en de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) van het MBO. Als het wederzijds bevalt, is het een goede manier om mensen al jong aan je bedrijf te binden.”

Ook zijn er verschillende nieuwe Salesmanagers aangenomen, waaronder eentje voor Energiecentrales. Arnold: “Ons bedrijf heeft een flinke groei gemaakt in deze markt. We leveren de reserveonderdelen voor deze centrales en dat willen we komend jaar verder gaan ontwikkelen en uitbreiden.” Voor 2023 is de prognose goed, al kan Arnold nog niet al te veel verklappen over de plannen. “We staan op het punt om een paar grote contracten te onderteken: voor een groot reparatieproject met een rederij van wereldfaam en met een grote Franse energiecentrale. Vooral dat eerste project is zo groot dat we een hal van Amels mogen gebruiken om alle benodigde werkzaamheden uit te voeren en voorraad kwijt te kunnen. Als alles naar wens verloopt, zijn deze contracten een mooie kers op de taart.”