Naast de verlenging van het ISO 9001 certificaat voor kwaliteitsmanagement, behaalden Damen Schelde Marine Services (DSMS) en Maritime Logistics (ML) in november ook het ISO 14001 certificaat voor milieumanagement. En dat laatste is een bijzondere prestatie, want het is de eerste keer dat de bedrijven dit certificaat toegekend krijgen.

DSMS en ML worden al sinds 2007 erkend voor uitstekend kwaliteitsmanagement, waar het ISO 9001 certificaat voor staat. De eerste stappen in het verduurzamen van werkprocessen zijn jaren geleden al gezet. Het duurzaam produceren, het gebruik van duurzame verpakkingsmaterialen en het gecontroleerd afvoeren van afvalstromen heeft de volle aandacht. “Daarentegen was het behalen de ISO 14001 voor milieumanagement toch een verrassing,” zegt Diana Ponirou, Sustainabillity Manager bij DSMS. “We hebben dit jaar voor het eerst een audit aangevraagd voor deze ISO-norm, we zijn er trots op dat we gelijk aan de norm voldoen.”

Diana voegt toe: “De basis is gelegd, maar hier stopt het niet. We willen processen continue verbeteren en gaan door met het creëren van bewustwording van duurzaamheid bij DSMS en ML. Dat begint al bij de bron. Onze inkopers vragen onze toeleveranciers in binnen-en buitenland om aandacht voor het milieu-aspect tijdens productie, verpakking en transport. We streven naar een keten van leveranciers en transporteurs die allen naast een ISO 9001 certificaat ook een ISO 14001 certificaat hebben.”

(V.l.n.r.) Wesley Kemp van EBN Certification, HSEQ Manager Peter Koole DSMS en Sustainabillity Manager Diana Ponirou van Damen Schelde Marine Services en Ricardo Scheele van VGMK Adviesgroep. (V.l.n.r.) Wesley Kemp van EBN Certification, HSEQ Manager Peter Koole DSMS en Sustainabillity Manager Diana Ponirou van Damen Schelde Marine Services en Ricardo Scheele van VGMK Adviesgroep.

DSMS en ML ondergingen eerder dit jaar een externe audit waarbij ze werden gecontroleerd op het voldoen aan de ISO-normen 9001 en 14001. De audit werd uitgevoerd door het accreditatiebedrijf EBN Certification. DSMS en ML werden tijdens het proces begeleid door VGMK Adviesgroep. De resultaten waren louter positief en het bedrijf hoorde onlangs dat ze in november de certificaten kregen uitgereikt.

Het behalen van beide ISO-certificaten is een kroon op het harde werk van het DSMS en ML-team, aldus Peter Koole, HSEQ Manager bij DSMS en ML. “Het is niet alleen voor het bedrijf een opsteker, ook naar de klanten toe is de certificering belangrijk. Het komt steeds vaker voor dat klanten pas zaken willen doen als je bepaalde ISO-certificaten kunt overleggen.”