De Zweedse Kroonprinses Victoria heeft onlangs een bezoek gebracht aan de stand van SAAB-Damen op de Undersea Defence Technology-vakbeurs (UDT) in Ahoy, Rotterdam. De kroonprinses was in Nederland in het kader het zestigjarig bestaan van de Zweedse Kamer van Koophandel voor Nederland en bezocht diverse start-ups en innovatieve bedrijven op 7 en 8 juni.

Het bezoek onderstreept het belang dat gehecht wordt aan de diverse succesvolle innovatieve samenwerkingsverbanden tussen Nederland en Zweden, waaronder die tussen SAAB en Damen Shipyards Group om gezamenlijk de vervanger van de Nederlandse Walrus-klasse onderzeeboten te ontwerpen en bouwen.

V.l.n.r. Lars Tossman, (CEO SAAB Kockums), Stina Billinger (Zweeds staatssecretaris voor Handel, Industrie en Innovatie), kroonprinses Victoria en Hein van Ameijden (algemeen directeur Damen Naval). Foto: Jerry Lampen. V.l.n.r. Lars Tossman, (CEO SAAB Kockums), Stina Billinger (Zweeds staatssecretaris voor Handel, Industrie en Innovatie), kroonprinses Victoria en Hein van Ameijden (algemeen directeur Damen Naval). Foto: Jerry Lampen.

Op de stand van SAAB-Damen kreeg Prinses Victoria onder andere uitleg over onze gedeelde ambitie om samen met de Koninklijke Marine en een groot aantal Nederlandse MKB-bedrijven de absolute voorhoede te vormen op het vlak van niet-nucleaire onderzeeboottechnologie. De doorontwikkeling van de kennis op het gebied van onderzeeboten in de opvolger van de Walrus-klasse geeft de maritieme industrie in beide landen een enorme boost.

Op dezelfde dag als het bezoek werd bekend gemaakt dat Damen een tender van het Zweedse ministerie van Defensie heeft gewonnen om vier ijs-versterkte sleepboten te leveren. De 17-meter-lange Stan Tugs 1706 ICE worden volgend jaar geleverd en ingezet in de havens van Stockholm en Karlskrona.