Voorafgaand aan haar inzet tijdens de NAVO-oefening Formidable Shield, deed het door Damen Naval gebouwde fregat Zr.Ms. Tromp eind april Damen Shiprepair Vlissingen aan voor een aantal kleine, maar cruciale, last-minute reparaties. De werf mobiliseerde snel haar personeel en faciliteiten en zorgde er zo voor dat het 144-meter-lange schip (een van de fregatten uit de De Zeven Provinciën-klasse van de Koninklijke Marine) kon deelnemen aan deze tweejaarlijkse oefening waaraan ongeveer 15 schepen en tientallen vliegtuigen van tien NAVO- en partnerlanden deelnamen.

Zr.Ms. Tromp arriveerde op de avond van 20 april bij DSV en werd de volgende ochtend vroeg overgebracht naar het overdekte droogdok van de werf, waar het team van DSV in twee ploegen werkte om de werkzaamheden uit te voeren. Het grootste deel van de werkzaamheden richtte zich op de Impressed Current Kathodische Bescherming (ICCP) van het schip, dat gebruik maakt van een netwerk van strategisch geplaatste anodes en een externe stroombron om de romp en andere kritieke onderdelen te beschermen tegen zoutwatercorrosie.

Tijdens de NAVO-oefening Formidable Shield vuurde Zr.Ms. Tromp twee raketten af. Tijdens de NAVO-oefening Formidable Shield vuurde Zr.Ms. Tromp twee raketten af.

Het ICCP-systeem van het Zr.Ms. Tromp bestaat uit referentie-elektroden en verschillende anodes met geïmponeerde stroom, die allemaal zijn aangesloten op een voedingseenheid. “De referentiecellen meten het elektrische potentiaal onder water en op basis van deze gegevens regelt de power unit de vereiste output naar de anodes. De resulterende geïmponeerde stroom voorkomt dat het corrosieproces plaatsvindt,” legt DSV-productiecoördinator Harry Godlieb uit. “We moesten bijna alle actieve anodes en referentiecellen vervangen, evenals alle offeranoden in de zeekisten, touwbeschermers en stroomlijnkappen van de staartassen.” Terwijl de werkzaamheden binnen de vereiste termijn van elf dagen werden afgewerkt, voerde DSV in die tijd waar nodig ook schilderreparaties en bijwerkwerkzaamheden uit, waaronder aan de siliconen anti-fouling rompcoating van het schip.

Naast de werkzaamheden van DSV maakte de Dienst Materiële Instandhouding (DMI) van de gelegenheid gebruik om eigen werkzaamheden uit te voeren terwijl het aangemeerd lag in Vlissingen. Dit bestond uit werkzaamheden aan de sonarkoepel van het schip.

Uit verslagen van de NAVO-oefening Formidable Shield – die vooral gericht was op geïntegreerde lucht- en raketverdediging – blijkt dat HNLMS Tromp een belangrijke rol heeft gespeeld. Het fregat vuurde met succes vier raketten af tegen zowel subsonische als supersonische doelen. Bovendien gebruikte het schip zijn radar om een ballistische raket in de ruimte te detecteren en te volgen, terwijl het tegelijkertijd deze informatie deelde met de andere deelnemers aan de oefening.