Damen Naval heeft afgelopen maand zeven nieuwe BBL-leerlingen verwelkomd. De Scalda MBO-studenten volgen een Beroeps Begeleidende Leerweg en zullen na hun drie- of vierjarige opleiding als volleerd lasser of constructiewerker (ijzerwerker) aan de slag kunnen. Het is voor het eerst in ruim tien jaar dat er weer studenten worden opgeleid op de scheepswerf van Damen Naval.

Voorman Ramon van de Zande begeleidt samen met collega-voorman Cees van Cadsand de leerlingen. Hij is blij met de nieuwe energie die de zeven met zich meebrengen. “Het is ontzettend leuk om deze jongens op de werf te hebben. Ik merk dat veel collega’s het fijn vinden dat er weer geïnvesteerd wordt in jong talent”, vertelt Ramon. “Ik ben één van de laatsten die destijds van de bedrijfsschool kwam, maar ik ben inmiddels alweer bijna 25 jaar in dienst. De afgelopen jaren was er weinig verjonging op de werf en we zagen de gemiddelde leeftijd oplopen. Het voordeel van de BBL-studenten is dat we ons eigen talent echt zelf kunnen opleiden en dat ze hopelijk lang in dienst bij ons blijven.”

Ook Cees is blij met de nieuwe influx van jong talent. “Toen ik 40 jaar geleden van de bedrijfsschool kwam, liepen er hier wel honderd leerlingen rond. Het is belangrijk om te blijven vernieuwen en te verjongen. Het geeft ons de kans om onze kennis over te dragen.”

MBO-studenten kunnen tijdens hun studie kiezen voor een Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) of een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). Bij de eerste optie is de leerling nog echt een student die tijdens de opleiding stageloopt bij één of meerdere bedrijven. BBL-studenten hebben een arbeidsovereenkomst met een werkgever. In hun eerste studiejaar werken studenten één dag bij hun werkgever en krijgen drie dagen vakwerkonderwijs. Ook volgen ze één dag in de week theorielessen op school. Gedurende de opleiding gaan de studenten steeds meer dagen bij hun leerbedrijf werken.

Zes BBL-leerlingen begonnen op 6 september 2021 bij Damen Naval. V.l.n.r. Jonas van der Heijden, Youri van Putten, Hubert Dametka, Jurgen Dronkers, Coen Thiellier en Martyllo Henriquez. Zes BBL-leerlingen begonnen op 6 september 2021 bij Damen Naval. V.l.n.r. Jonas van der Heijden, Youri van Putten, Hubert Dametka, Jurgen Dronkers, Coen Thiellier en Martyllo Henriquez.

Jonas van der Heijden, 20 jaar, volgt de opleiding constructiemedewerker
“Ik heb de HAVO afgemaakt en andere opleidingen geprobeerd, maar ik merkte dat een praktijkopleiding voor mij de beste manier om te leren is. Ik wilde eerst bij de marine, maar kwam niet door de keuring, dus dan is een bedrijf dat marineschepen maakt een goede tweede optie. Ik heb het erg naar mijn zin en het is precies wat ik ervan verwacht had.”

Youri van Putten, 16 jaar, volgt de opleiding tot lasser
“Ik kende Damen Naval wel, dus toen ik een bedrijf nodig had voor de BBL, leek het me wel leuk hier. Lassen is een mooi beroep. Niet iedereen kan het goed; je moet je apparatuur goed kennen. Maar als je goed kunt lassen, kun je een mooi product afleveren. Het maakt me niet zo veel uit aan wat voor een project ik mag werken, ik wil gewoon goed werk leveren.”

Hubert Dametka, 21 jaar, volgt de opleiding constructiemedewerker
“Ik werkte bij een bouwbedrijf in Middelburg toen mijn stiefvader, die bij Amels werkt, voorstelde om eens bij Damen Naval te gaan kijken. Ik houd heel erg van techniek, sleutel graag aan alles van auto’s tot scooters, maar schepen bouwen is natuurlijk iets heel anders dan ik gewend ben. Ik heb het heel erg naar mijn zin, al wil ik misschien in de toekomst voor Amels gaan werken.”

Jurgen Dronkers, 16 jaar, volgt de opleiding tot lasser
“Ik wilde graag een BBL-traject volgen en ik was naar mijn techniekdocent gegaan of hij leuke werkplekken wist. Toen ik thuis vertelde over Damen Naval, bleek dat mijn vader er vroeger ook heeft gewerkt. Hij is 25 jaar lasser geweest en zei dat er altijd veel werk in is en dat je kunt kiezen uit heel veel verschillende projecten. Tot nu toe vind ik het hier leuk.”

Coen Thiellier, 19 jaar, volgt de opleiding tot lasser
“Ik ben al bezig aan mijn derde BBL-jaar, maar ik had het niet naar mijn zin op mijn vorige werkplek. Mijn vakwerkdocenten dachten dat Damen Naval goed bij me zou passen en tot nu toe heb ik het hier naar mijn zin. Ik werk nu vier dagen op de werf en ga nog één dag naar school. Het is nu een beetje rustig in productie, maar de eerste indrukken zijn goed. Scheepsbouw is iets heel moois, dus ik verheug me erop daaraan te mogen bijdragen.”

Martyllo Henriquez, 17 jaar, volgt de opleiding constructiemedewerker
“Ik was een tijdje gestopt met school toen ik deze opleiding tegenkwam. Het trok me aan dat ik maar één dag naar school ga en de rest praktijk is. De werkzaamheden die we hier mogen gaan doen, lijken me erg leuk en tot nu toe heb ik het naar mijn zin. Ik hoop hier ook na mijn opleiding te kunnen blijven werken en verder door te groeien.”

Michael Uijleman begon op 23 september 2021 aan zijn tweede jaar van de BBL-opleiding tot constructiewerker. Michael Uijleman begon op 23 september 2021 aan zijn tweede jaar van de BBL-opleiding tot constructiewerker.

Michael Uijleman, 20 jaar, volgt de opleiding constructiemedewerker
“Ik zit al in het tweede jaar van mijn opleiding, maar kon niet verder bij het eerste leerbedrijf. School gaf me een lijst om uit te kiezen en Damen Naval leek me het mooiste bedrijf om voor te werken. Ik vind het mooi om aan de grote schepen te kunnen gaan werken en dan vooral de marineschepen. Ik heb goede dingen gehoord over Damen, dus ik heb er heel veel zin in om hier aan de slag te gaan.”