De overname van Ruysch International door Damen Schelde Marine Services was een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de twee bedrijven. Werden de maanden voorafgaand aan de overname vooral besteed aan juridische en HR-zaken, sinds 1 maart is er sprake van een verdere integratie van de twee bedrijven op de twee belangrijkste niveaus: het ‘zakelijke’ en het ‘persoonlijke’.

Op zakelijk vlak organiseerde DSMS een interactieve verkoopsessie met de commerciële teams van de twee vestigingen in Vlissingen en ‘s-Gravendeel. “Het doel van deze sessie was om een nieuw commercieel plan op te stellen dat gebruik maakt van de synergie tussen DSMS en Ruysch”, legt Jeroen Caris, commercieel manager bij DSMS uit. “DSMS staat bekend om meer dan 100 jaar kennis, kwaliteit en service op het gebied van motoren. Ruysch staat bekend als een van de beste werkplaatsen in Nederland waar een groot scala aan motoronderdelen gerepareerd en gereviseerd kan worden.”

Een ander belangrijk punt is dat Ruysch International – dat nu DSMS ‘s-Gravendeel heet – een productaanbod heeft dat complementair is aan dat van DSMS. “Zij werken aan precies die merknamen en typen motoren die wij niet hebben. Dat maakt de overname dubbel zo belangrijk: we verbreden zowel de kennis en ervaring als de producten. We waren op zoek naar synergie tijdens dit verkoopgesprek en die hebben we zeker gevonden”, voegt Jeroen toe. Deze synergie gaat verder dan verkoopstrategieën alleen, omdat DSMS ‘s-Gravendeel een volledig uitgeruste werkplaats heeft waar ze “kunnen werken aan reparaties van onderdelen uit hun oorspronkelijke productassortiment en dat van ons”.

"Zij werken aan precies die merknamen en typen motoren die wij niet hebben. Dat maakt de overname dubbel zo belangrijk: we verbreden zowel de kennis en ervaring als de producten." Jeroen Caris

Op het persoonlijke vlak werd de integratie van de twee bedrijven zichtbaar in de paasbrunch van DSMS, waarbij nu ook het team van DSMS ‘s-Gravendeel aanwezig was. “Dit is een traditioneel jaarlijks evenement voor ons – en dit was ook de eerste keer dat al het personeel van beide locaties aanwezig was,” zegt Jeroen. “Het was een kans voor iedereen om elkaar te leren kennen in een leuke informele setting.” Medewerkers van DSMS ‘s-Gravendeel kregen eerst een rondleiding op het terrein van DSMS in Vlissingen om “ze een stukje van de Damen Shipyards en Koninklijke Maatschappij de Schelde-geschiedenis te laten zien”.

Zijn er nog andere activiteiten gepland voor de toekomst? “Ja, we zijn bezig met het opzetten van de standaardwerkwijzen voor de verschillende werkgebieden op de twee locaties, waaronder de verkoop en de operatie”, antwoordt Jeroen. “En we gaan het nieuwe kantoor opnemen in onze certificeringsprocessen. Dit zal vrij eenvoudig zijn; we verwachten geen verrassingen. En we gaan zeker meer gezamenlijke evenementen organiseren: de zomerbarbecue is daar een goed voorbeeld van. We kijken ernaar uit om nauwer samen te werken met onze nieuwe collega’s op het kantoor van DSMS ‘s-Gravendeel. Tot nu toe is de integratie van de twee bedrijven een geval van 1 plus 1 is 3.”

Op de foto: (voorste rij, v.l.n.r.) Tessa Oosterwijk-Aalderink, Richard Nieuwenhuize, Sebastiaan Barmentlo en trainer Anton Brouwer. (Middelste rij) Jeroen Caris, Josine Glerum en Arnold Suykerbuyk. (Achterste rij) Guido Kloosterboer en Nick Heijman.