Young Damen Vlissingen – het netwerkorgaan van medewerkers onder de 35 jaar werkzaam bij de in Vlissingen gevestigde Damen-bedrijven – heeft de afgelopen jaren een opleving van activiteiten doorgemaakt. Als gevolg zijn het aantal georganiseerde evenementen en het aantal deelnemers toegenomen.

De twee hoofdrolspelers die betrokken zijn bij de toegenomen bewustwording van Young Damen Vlissingen zijn Jochem Nonhebel (Project Manager van Damen Naval’s F.A.S.T. project) en Desiree Muller (Sales Manager bij Damen Yachting).

“Het momentum voor Young Damen Vlissingen is echt op gang gekomen tijdens de Internationale Young Damen-dag die in samenwerking met Damen Gorinchem in 2021 werd georganiseerd. Ik was betrokken bij de organisatie daarvan”, vertelt Jochem, die op dat moment een Damen Global traineeship volgde in Vlissingen. “Vanwege COVID was dit een digitaal evenement, maar we hadden toch deelnemers uit het hele wereldwijde netwerk van Damen. Kort daarna ging ik vast aan de slag bij Damen Naval in Vlissingen, waar ik merkte dat er best veel jongeren waren van vele nationaliteiten, maar er werd niets georganiseerd onder de paraplu van Young Damen.”

Samen met Elouise Reiff van Damen Yachting organiseerde Jochem evenementen zoals barbecues en scheepsbezoeken in Vlissingen-Oost. “En toen gingen we meer organiseren, een budget regelen vanuit de vier Damen-bedrijven in Vlissingen. En Desiree ging aan de slag met onze ‘drie pijlers’,” legt Jochem uit.

Desiree, die op dat moment ook midden in een traineeship bij Damen Yachting zat, omschrijft de drie pijlers van Young Damen Vlissingen als “kennis, netwerken en plezier – dat is waar we ons hier op richten. Het gaat erom mensen bij elkaar te brengen, elkaar te leren kennen en van elkaar te leren,” voegt Desiree toe.

Young Damen organiseert een maandelijkse borrel en regelmatig evenementen. Young Damen organiseert een maandelijkse borrel en regelmatig evenementen.

Het netwerk-gedeelte omvat zowel externe als interne evenementen, legt Jochem uit: “We regelen contacten met andere bedrijven en organisaties. We hadden bijvoorbeeld onlangs een geweldig event met Young Multra (van sleepbootoperator Multraship) en ook hebben we een bezoek aan Vlissingen georganiseerd voor Young Defence vorig jaar. Dit soort contact met klanten is vooral belangrijk.” Desiree vult aan: “We beginnen meer samen te werken met onze HR-afdelingen, bijvoorbeeld door samen te werken met scholen of universiteiten of door onboarding-evenementen binnen het bedrijf te ondersteunen.”

Over de kennis-pijler zegt Desiree: “Dit omvat een hele reeks ideeën, van lunchlezingen tot denktanks. Iedereen – jong of oud – is welkom om een lunchlezing te geven om te praten over hun werk of om uit te weiden over het project waaraan ze werken. Het doel is om de kennis echt te delen, transparant te maken voor iedereen.” Er staat zelfs een aankomend event gepland over het F.A.S.T.-project dat Jochem coördineert.

De laatste (maar zeker niet de minste) pijler is gezelligheid. “We organiseren een maandelijkse borrel en regelmatig evenementen – het is zo belangrijk om plezier te hebben,” zegt Desiree. “En sinds de pandemie van het coronavirus hebben we ook aandacht voor de mentale en fysieke gezondheid van werknemers; dit kan inhouden dat we gewoon samen koffiedrinken.”

"Kennis, netwerken en plezier - dat is waar we ons hier op richten. Het gaat erom mensen bij elkaar te brengen, elkaar te leren kennen en van elkaar te leren." Desiree Muller

Jochem wil graag benadrukken dat Young Damen Vlissingen open staat voor alle medewerkers van Damen die jonger zijn dan 35 jaar of zich gewoon zo voelen. “Het is goed dat we mensen hebben die actief zijn in alle Damen-bedrijven: Naval, Yachting, Shiprepair en Marine Services. Dit betekent dat we zoveel mogelijk mensen kunnen betrekken door verschillende activiteiten te organiseren.”

“Bovendien,” vult Desiree aan, “is Young Damen Vlissingen heel laagdrempelig – je hoeft je nergens voor op te geven of lid te worden. Het is ook prima als je maar naar één evenement per jaar komt.”

Wil je meer weten over Young Damen Vlissingen? Over de agenda voor komende evenementen en activiteiten? Mail dan naar Young.Vlissingen@damen.com voor meer informatie.