Damen Naval presenteerde zich met een eigen stand in het Holland paviljoen op de internationale beurs Defence Services Asia (DSA) 2022, die eind maart werd gehouden in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Bijzonder aan het vierdaagse evenement was dat dit de eerste defensiebeurs was na corona die weer in Azië kon worden georganiseerd, vertelt Pieter Heijboer. De manager naval sales support kijkt terug op een geslaagde deelname waarbij Damen Naval volop de kans kreeg haar vernieuwde SIGMA 9113 ontwerp te demonstreren aan hoogwaardigheidsbekleders en de voltallige Marinetop uit gastland Maleisië.

DSA vindt om de twee jaar plaats. “Hoewel de beurs een regionaal karakter heeft, wordt deze toch ook druk bezocht door alle grote internationale bedrijven en delegaties”, vertelt Pieter. “Voor Damen Naval bood het evenement een uitgelezen kans om de vernieuwde SIGMA 9113 te presenteren als Littoral Mission Ship (LMS). De Maleisische Marine ondergaat een grote reorganisatie met als doel de efficiëntie te verhogen door het verminderen van het aantal typen schepen van de vloot, het zogenaamde ’15 naar 5’ programma. Eén van die vijf scheepstypen waarmee zij straks verder willen is het LMS, en wij denken dat ons SIGMA 9113 ontwerp daar uitstekend geschikt voor is.”

Het Damen Naval-team en Directeur DMO Vice-Admiral Arie Jan de Waard verwelkomen de Maleisische Marine-delegatie onder leiding van Chief of Navy Admiraal Tan Sri Mohd Reza. Het Damen Naval-team en Directeur DMO Vice-Admiral Arie Jan de Waard verwelkomen de Maleisische Marine-delegatie onder leiding van Chief of Navy Admiraal Tan Sri Mohd Reza.

Een waardevolle toevoeging was dat het team van Damen Naval de beschikking had over een VR bril waarmee een virtuele tour door de SIGMA 9113 kon worden gemaakt. Pieter: “Een gebruiksvriendelijk apparaat dat zeer effectief bleek te zijn, wat ook viel af te leiden uit de enthousiaste reacties van de gebruikers.” Trots meldt Pieter dat alle belangrijke hoogwaardigheidsbekleders van de Maleisische overheid de stand van Damen Naval in het Holland paviljoen met een bezoek hebben vereerd, inclusief de minister van Defensie, Hishammuddin Hussein, en de volledige top van de Marine.

“Ik kan alleen maar zeggen dat wij ons als gerenommeerd bouwer van marineschepen goed hebben gepositioneerd voor de tender die we volgend jaar kunnen verwachten.” Pieter Heijboer

Pieter kijkt tevreden terug op de beurs. “Ik kan alleen maar zeggen dat wij ons als gerenommeerd bouwer van marineschepen goed hebben gepositioneerd voor de tender die we volgend jaar kunnen verwachten.” In het begin was het voor iedereen natuurlijk weer even wennen om aan deze eerste beurs sinds lange tijd deel te nemen, zegt Pieter. “Maar al snel had iedereen zijn draai gevonden. De fysieke contacten met de klant bleken wederom onmisbaar te zijn en de Teams meetings die we twee jaar lang hebben opgetuigd, blijven inderdaad belangrijk maar wel aanvullend.”

En was was het leukste, meest bijzondere moment tijdens de beurs voor Pieter persoonlijk? “Dat mijn broek scheurde”, vertelt hij lachend, “waarna echt op zijn Aziatisch gedurende de nacht de broek een noodreparatie onderging en ’s ochtends keurig op tijd weer werd afgeleverd.”

Damen Sales Manager Gysbert Boersma (r) toont de vernieuwde SIGMA 9113 aan de Maleisische Minister van Defensie Hishammuddin bin Hussein. Damen Sales Manager Gysbert Boersma (r) toont de vernieuwde SIGMA 9113 aan de Maleisische Minister van Defensie Hishammuddin bin Hussein.