Archipel basisschool Frans Naerebout en Damen Naval hebben meegedaan aan het Australian Antarctic Festival om geld in te zamelen voor de Mawson’s Huts Foundation. De basisschoolleerlingen uit groep 3-4 en groep 5-6 hebben vijftig pinguïns van spaanplaat versierd nadat Damen Naval hun knutselspullen had gesponsord.

Het festival is een tweejaarlijks evenement dat tot doel heeft het bewustzijn over Antarctica te bevorderen, met name bij schoolkinderen. Het wordt georganiseerd door de non-profit liefdadigheidsinstelling Mawson’s Huts Foundation met steun van de Australische regering via de Australian Antarctic Division, de regering van Tasmanië en het stadsbestuur van Hobart.

Drie leerlingen tonen trots hun kunstwerk. De pinguïns zijn momenteel onderweg naar Australië voor de tentoonstelling. Drie leerlingen tonen trots hun kunstwerk. De pinguïns zijn momenteel onderweg naar Australië voor de tentoonstelling.

Scholen uit landen die het Verdrag inzake Antarctica hebben ondertekend, worden uitgenodigd om pinguïns te versieren die vervolgens worden tentoongesteld in Hobart, Tasmanië. Met de expositie wordt geld ingezameld voor het behoud van Mawson’s Huts, de historische hutten in Denison, Oost-Antarctica, die tussen 1911 en 1914 zijn gebruikt voor expedities naar Antarctica.

Het Australian Antarctic Festival is een tweejaarlijks evenement voor scholen van over de hele wereld. Het Australian Antarctic Festival is een tweejaarlijks evenement voor scholen van over de hele wereld.

Nederland heeft het Verdrag in 1990 ondertekent en omdat Damen Naval de ASRV Nuyina, het nieuwe onderzoeks- en bevoorradingsschip voor Australië, heeft gebouwd werd het bedrijf gevraagd om een school in Vlissingen te vinden die mee wilden werken aan het project. Archipel Frans Naerebout is een kunst- en cultuurschool en reageerde enthousiast op het aanbod om mee te werken aan het project. Het zou in eerste instantie al in 2020 plaatsvinden, maar vanwege de coronapandemie en de daaropvolgende lockdown werd het festival uitgesteld.

Volgens Directeur Nicole Dieleman hebben de kinderen genoten van de uitdaging. “Ze vonden het in één woord geweldig! Ze hebben hun uiterste best gedaan om er iets moois van te maken.” Ze voegt toe: “Het is mooi om als kunst- en cultuurschool iets te mogen maken voor een project over duurzaamheid, klimaat, diversiteit, leefgebieden en diversiteit van de pinguïns. We konden in dit project wereldoriëntatie en kunst aan elkaar koppelen.”

De vijftig pinguïns werden rijkelijk en creatief versierd met glitter, pailletten, verf, pompons, kralen, stickers en meer. Ze zijn inmiddels onderweg naar Tasmanië waar ze eind augustus zullen schitteren op de tentoonstelling. “Ze zien er prachtig uit en we hopen dat ze een prachtig plekje krijgen op de tentoonstelling. We wensen ze een behouden vaart en een heel goede tijd toe”, sluit Nicole af.