Mede dankzij waardevolle input van de eigen medewerkers is Damen Naval bezig aan een vernieuwingsslag bij de toepassing van informatietechnologie op de werkvloer. Dit veelomvattende traject wordt aangestuurd door Egbert Stuit. Egbert is sinds april 2021 IT Manager bij Damen Naval. Hij geeft leiding aan een team van tientallen IT-specialisten. Egbert staat voor de uitdaging om passende ICT-oplossingen te vinden voor een bedrijf dat niet alleen snel groeit maar als defensiebedrijf ook zijn computersystemen extra moet beveiligen.

“Het werk is lastig en leuk tegelijk. We werken allemaal heel hard om Damen Naval op IT-gebied een grote sprong voorwaarts te laten maken. We zijn bezig met schitterende projecten, zoals de Duitse fregatten en het CSS, maar we hebben als militair bedrijf ook te maken met extra beveiligingsmaatregelen. Bij het vormgeven van je ICT-landschap houd je daar natuurlijk rekening mee.” Damen Naval groeit. Er zijn in Vlissingen maar ook op andere locaties veel nieuwe mensen nodig vanwege de grote projecten waar Damen Naval nu mee bezig is of die in voorbereiding zijn, zoals de mogelijke vervanging van de M-fregatten.

“Die groei heeft impact op al onze afdelingen, maar is heel zichtbaar bij IT”, vertelt Egbert (55). “Iedereen die hier nieuw binnenkomt, of het nu in Vlissingen is of op onze nevenvestigingen in Schiedam, Hamburg of Galatz, moet snel aan ons systeem worden gekoppeld om aan de slag te kunnen. In Galatz zit MEGA, een Damen-bedrijf dat samen met ons al heel veel engineering werk doet en dat mogelijk ook voor het Duitse fregattenproject gaat doen.” Dat Damen Naval het zo druk heeft is “alleen maar goed nieuws”, vertelt Egbert. “Organisatorisch spelen we daar prima op in.”

“Het werk is lastig en leuk tegelijk. We werken allemaal heel hard om Damen Naval op IT-gebied een grote sprong voorwaarts te laten maken." Egbert Stuit

“Daarbij houden we er natuurlijk wel rekening mee dat we met militaire projecten bezig zijn. Nieuwe mensen die we aannemen moeten extra gescreend worden om aan defensieopdrachten te kunnen werken. Het complete ICT-landschap waarbinnen aan zo’n project wordt gewerkt is daar natuurlijk op afgestemd. Je werkt in een afgeschermd gebouw waarbinnen je bijvoorbeeld niet in de cloud actief kunt zijn. In dat opzicht wijkt ons bedrijf heel erg af van andere bedrijven.”

“Het creëren van zo’n restricted omgeving brengt voor een IT-afdeling veel meer werk met zich mee dan wanneer je aan ‘gewone’ IT-oplossingen werkt. Dat is lastig maar ook ontzettend leuk, spannend en uitdagend.” De afdeling van Egbert is met meerdere grote projecten bezig. Damen Shipyards Group heeft bij het Franse Dassault Systèmes, bekend van de vliegtuigbouw, een state of the art engineering- en construction platform aangeschaft en laten installeren. Het zeer omvangrijke project onder leiding van Damen Naval voor de bouw van de vier – en mogelijk zelfs zes – Duitse fregatten van de F126 klasse, is het eerste project binnen de Groep waarvan de engineering op dit 3DX-platform wordt gedaan.

“Ik kan iedereen met een IT-achtergrond die een uitdagende job zoekt aanbevelen bij ons te solliciteren. We zijn bezig met schitterende projecten." Egbert Stuit

“Dit 3DX-platform betekent voor ons technologisch een grote sprong voorwaarts”, aldus Egbert. “Het is een geïntegreerd platform waarop wij vanuit onze verschillende vestigingen kunnen werken, maar waar ook externe partijen – de klant, partners, toeleveranciers – toegang toe hebben om, binnen de veiligheidsrestricties, op te kunnen werken. Door zo samen te werken kun je als bedrijf sneller hogere kwaliteit leveren, maar ook vrij eenvoudig je business processen optimaliseren. Die verbeteringsslag is nu in volle gang en is ook absoluut noodzakelijk om internationaal concurrerend te blijven.”

“Idealiter zou iedereen binnen één systeem met dezelfde basisinformatie moeten kunnen werken, vanuit een single version of the truth zoals we dat in vaktaal noemen.” Egbert en zijn mensen zijn op dit moment ook druk bezig met de vervanging van de huidige computersystemen voor Finance en HR door hypermoderne nieuwe ERP-software (Enterprise Resource Planning) van SAP. “Daarnaast kijken we serieus naar mogelijkheden om ICT-beheer uit te besteden aan externe partijen. Deze outsourcing-oplossingen moeten dan natuurlijk ook wel plaatsvinden binnen de veiligheidsmaatregelen waar we als defensiebedrijf mee te maken hebben. Als je bedrijf heel sterk groeit, is het logisch dat je op zeker moment gaat bezien of bepaalde werkzaamheden uitbesteed kunnen worden. Je kunt die ‘groeistuipen’ dan beter opvangen.”

Egbert werkte voordat hij bij Damen Naval begon 25 jaar bij Shell, het laatst als Global IT Manager. Daarna was hij IT Manager bij Worley in Saoedi-Arabië. “Maar ik ben als achttienjarige begonnen bij Damen in Gorinchem”, lacht hij. “We leverden tug bootjes af bij de klanten die ze besteld hadden.” De nieuwe IT Manager stuurt een groep IT enthousiastelingen aan, die zich vooral bezighouden met het bouwen en onderhouden van netwerken, servers en applicaties. “Ik kan iedereen met een IT-achtergrond die een uitdagende job zoekt aanbevelen bij ons te solliciteren. We zijn bezig met schitterende projecten, ik vind het geweldig om daaraan te mogen bijdragen.”