In Schelde Schakels hebben we recentelijk veel verhalen over Damen-sportteams kunnen lezen: fietsen voor onderzoek naar kanker, estafettelopen rond Walcheren en roeien in een door Van Oord gesponsorde regatta. Hoog tijd dus om bij te praten met de Mac Bulkheads: het Highland Games team van de Vlissingse Damen-bedrijven.

Wat in 2015 begon met slechts vier collega’s die deelnamen aan hun eerste wedstrijd, is inmiddels uitgegroeid tot een flinke groep. “We doen nu voor het achtste jaar mee als Damen-team en er doen ongeveer 20 collega’s mee, wat eigenlijk genoeg is om twee aparte teams te hebben”, zegt Mark de Jonge van Damen Naval.

Voor wie benieuwd is: de naamkeuze van het team is gebaseerd op een combinatie van Schotland, scheepsbouw en trainingsdieet, zoals Mark uitlegt: “Als je veel traint en veel eet, dan staat dat bekend als bulken. En een ‘bulkhead’ is een belangrijk onderdeel van een schip, maar is in het Nederlands ‘schot’, wat natuurlijk de link is naar Schotland.”

Het steenstoten is vergelijkbaar met het hedendaagse kogelstoten. Het steenstoten is vergelijkbaar met het hedendaagse kogelstoten.

Highland Games vinden hun oorsprong in Schotland. De spelen werden voor het eerst georganiseerd rond het begin van de tiende eeuw en werden door Schotse royalty’s gehouden om de sterkste, snelste en dapperste soldaten van het land te bepalen. Hoewel het vandaag de dag vooral bekend staat als sportevenement, zijn het ook belangrijke sociale bijeenkomsten met andere culturele aspecten van het Schotse erfgoed zoals dansen, doedelzakmuziek en “drumming”. De meest voorkomende onderdelen van een Highland Games zijn het steenstoten (vergelijkbaar met het hedendaagse kogelstoten), het Boomstam Over De Kop Gooien, het Schotse hamer slingeren en het gewicht hooggooien.

Tegenwoordig is de sport Highland Games over de hele wereld verspreid: voor onze Damen collega’s zijn er twee soorten wedstrijden. Het eerste type Highland Games zijn de individuele evenementen, die worden georganiseerd door de Benelux Federatie van Highland Games. Noël de Clippelaar (Damen Naval) en Kornelis Smit (Damen Yachting) nemen deel aan deze evenementen. “Toen ik hier tweeënhalf jaar geleden begon, liep ik Mark tegen het lijf en raakten we aan de praat over de Mac Bulkheads”, vertelt Noël. “Ik heb meegedaan aan een training en daarna aan mijn eerste evenement. Toen ging de bal echt rollen – ik doe nu mee op federatieniveau en dat is heel leuk. Ik heb meegedaan aan wedstrijden in Duitsland en Frankrijk en volgend jaar wil ik naar Schotland en misschien naar Amerika. Maar ik zal moeten zien of ik goed genoeg ben.”

De tweede soort wedstrijden zijn de teamevenementen waar de Mac Bulkheads aan meedoen. “Deze zijn eigenlijk een mix van Highland Games en ‘Sterkste Man’-evenementen. Zo zijn de ‘Hercules Grip’ en de ‘Tug of War’ die we als team doen geen traditionele Highland Games-evenementen”, legt Noël uit.

Het ziet er misschien uit als een middeleeuws martelwerktuig, maar het is de 'Hercules Grip'. Het ziet er misschien uit als een middeleeuws martelwerktuig, maar het is de 'Hercules Grip'.

“Deze teamevenementen omvatten zowel individuele als teamactiviteiten”, voegt Mark toe. “Tyre flipping is een teamevenement; daar zijn we bijzonder goed in. En zoiets als touwtrekken is per definitie heel fanatiek. Wat je ook doet, je probeert je best te doen – en gewicht, kracht en techniek spelen daarbij allemaal een rol. Daarom specialiseren mensen zich in verschillende onderdelen van de Highland Games: iedereen heeft zijn specialiteit. Noël is bijvoorbeeld heel goed in het gewicht hooggooien van de ‘Weight for Height’ waarbij je een gewicht van 20 kilo zo hoog mogelijk achter je gooit. Mijn grip is heel goed; daarom ben ik goed in de ‘Hercules Grip’.” Mark vertelt verder dat de Mac Bulkheads een aantal goede resultaten hebben behaald sinds ze met wedstrijden zijn begonnen. “Zo hebben verschillende teamleden door de jaren heen veel individuele medailles gewonnen. En ook een aantal teamoverwinningen: vorig jaar in Oud Beijerland waren we overall het beste team. Dit jaar in Baarland was Noël ‘Highlander of the Day’ – iets wat geen enkele Bulkhead eerder heeft bereikt.”

Verschillende teamleden hebben veel individuele medailles gewonnen. Verschillende teamleden hebben veel individuele medailles gewonnen.

Highland Games zijn outdoor evenementen die een winterstop hebben tijdens de koudere maanden van het jaar. Dit betekent dat de Mac Bulkheads na hun laatste evenement van het jaar (in Oud Beijerland op 15 oktober: helaas geen podiumplaats) naar binnen verhuizen. “In de winter doen we kracht- en explosieve krachttraining in de sportschool”, zegt Noël. “Als mensen geïnteresseerd zijn om mee te doen, kunnen ze contact opnemen met een van ons.” Vooruitkijken naar het schema van de Highland Games-teamevenementen van volgend jaar herhaalt ook Mark deze boodschap. “Natuurlijk! Als iemand mee wil doen, kunnen ze zeker contact met ons opnemen.”

Heb je interesse om te trainen en/of deel te nemen aan een Highland Games evenement met de Mac Bulkheads? Neem dan contact op met Mark (M.de.Jonge@damennaval.com) of Noël (N.de.Clippelaar@damennaval.com).