Damen Naval personeel kon onlangs deelnemen aan een korte workshop over het TACTICOS Combat Management System van Thales. Verspreid over twee dagen werden 29 sessies gehouden waarin iedereen die geïnteresseerd was een korte introductie en demonstratie kreeg.

“Lang niet iedereen die bij Damen Naval werkt, heeft de kans om op een marineschip te kijken; laat staan dat ze al eens een Combat Management System hebben gezien”, verklaart Ronald Lukasse, Proposal Manager Combat Systems bij Damen Naval. “Met deze workshops wilden we zo veel mogelijk mensen laten zien hoe zo’n systeem eruitziet en welke acties je ermee kunt uitvoeren. Het doel was om een zo breed mogelijk publiek een indruk geven waar we als hier met zijn allen aan bouwen.”

De 28 workshopsessies bleken zo populair dat een 29e sessie aan het programma werd toegevoegd. De 28 workshopsessies bleken zo populair dat een 29e sessie aan het programma werd toegevoegd.

TACTICOS is een modulair Combat Management System, dat kan worden afgestemd op diverse missieprofielen en op diverse scheepstypen. Het systeem wordt inmiddels al aan boord van meer dan 200 marineschepen gebruikt van 25 marines en variërend van kleine patrouilleschepen tot grote fregatten en destroyers. TACTICOS stelt de gebruiker in staat om te opereren in elke stage van Naval Operations. Dit is inclusief het beoordelen, monitoren van de tactische situatie, het plannen en coördineren van acties plus het gebruik van geïntegreerde wapens en sensoren.

De 28 geplande workshopsessies bleken erg populair en zaten binnen no-time vol. Er werd zelfs nog een speciale 29ste workshop georganiseerd om alle geïnteresseerden de kans te geven een sessie bij te wonen. “We hebben al eerder workshops en presentaties gehouden bij Damen Naval die altijd heel enthousiast zijn ontvangen”, vertelt Thales Key Account Manager Stephan de Bruijn. “TACTICOS is een mooi en effectief systeem waarbij we in de workshops heel duidelijk konden laten zien hoe intuïtief TACTICOS werkt en dat dit CMS het hele spectrum van marine operaties omvat. Het waren twee intensieve dagen, maar het was erg leuk om de reacties van de deelnemers te zien, zeker omdat ze ook zelf even de kans kregen om het systeem te gebruiken.”