Het gaat goed met de Scalda-studenten die bij Damen Naval hun Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) volgen. De eerste lichting van 2021-2022 heeft het tweede jaar succesvol afgerond en de tweede lichting leerlingen die in september 2022 zijn begonnen, hebben het naar hun zin. Een van hen, constructiewerker Rik Klaaijssen, is zelfs al geslaagd voor zijn derdejaars proef van bekwaamheid. Hij rondde de eerste twee jaar van zijn opleiding elders, maar maakte in september de overstap naar Damen Naval voor zijn derde jaar.

“Toen ik aan mijn BBL-opleiding begon, waren er geen mogelijkheden bij Damen Naval. Bij het bedrijf waar ik eerst zat, klikte het niet helemaal, dus toen de optie kwam om bij Damen aan de slag te gaan, heb ik die kans gegrepen. Het bevalt me hier prima, ik heb fijne collega’s en er is lekker veel afwisseling”, vertelt Rik (21). Voor zijn proef moest Rik de fundatie van een waterkoeler bouwen. Hij moest de werkvoorbereiding doen, de tekeningen lezen en de benodigde materialen bestellen en verzamelen. Iedere stap moest goed gedocumenteerd worden. “Als onderdeel van de opdracht moest ik ook een leerling begeleiden. Ik moest alles zelf doen, maar het is goed verlopen.”

Senior Voorman Cees van Cadsand die de constructiewerker-leerlingen begeleidt, was trots op Rik. “Hij heeft het uitstekend gedaan. Als zijn begeleider wist ik eerder dan hij dat hij geslaagd was. Het is mijn eerste BBL-leerling die voor zijn proef van bekwaamheid is gegaan en hij is gelijk geslaagd.”

De BBL-leerlingen verdelen hun tijd tussen de werf, vakwerk op school en één dag theorielessen. Voorste rij (v.l.n.r.): Angelo Tokaay, Johan Nicolaas, Martyllo Henriquez en Rik Klaaijssen. Achter: Jonas van der Heijden en Hubert Dametka. De BBL-leerlingen verdelen hun tijd tussen de werf, vakwerk op school en één dag theorielessen. Voorste rij (v.l.n.r.): Angelo Tokaay, Johan Nicolaas, Martyllo Henriquez en Rik Klaaijssen. Achter: Jonas van der Heijden en Hubert Dametka.

De BBL-leerlingen verdelen hun tijd tussen school, vakwerk en de scheepswerf in Vlissingen-Oost om zo het vak van Lasser of Constructiewerker te leren. In 2021-2022 begon Damen Naval voor het eerst in tien jaar weer met het opleiden van studenten op de werf. Acht van de negen studenten die het jaar begonnen, maakten het ook af. De negende is een jaar later toch weer teruggekomen, samen met vijf nieuwe studenten.

Constructiewerkers Jonas van der Heijden (22), Hubert Dametka (22), Michael Uijleman (21) en Martyllo Henriquez (19) begonnen dit schooljaar aan hun tweede jaar bij Damen Naval. “Het gaat goed”, vertelt Hubert. “Ik heb het nog steeds naar mijn zin bij Damen Naval. Ik heb vorig jaar al mijn vakken gehaald. Ik heb twee maanden geholpen tijdens de Midlife Update van de Johan de Witt, maar nu werk ik vooral aan het superjacht.” Ook bij Jonas bevalt het werk nog steeds. “Ik heb vorig jaar heel goed afgesloten op school en op het werk gaat het perfect. Ook dit jaar gaat het goed. Ik heb er nog nooit zo goed voor gestaan op school als nu. Ik vind het werk nog steeds heel interessant. Ik help mee met de bouw van het jacht en doe heel veel verschillende klusjes. Elke maand is anders en dat bevalt prima.”

Bij de lassers slaagden Krezo Blokpoel en Coen Thiellier vorig jaar al voor hun proef van bekwaamheid en beiden zijn nu in vaste dienst bij Damen Naval. De overige leerlingen zitten in hun eerste of tweede jaar van de opleiding. Lasser-in-opleiding Youri van Putten (18) sloot zijn eerst jaar succesvol af en heeft genoten van de uitdagingen van zijn tweede jaar. “Ik heb de benodigde certificaten gehaald en daardoor mochten we wat meer dingen doen. Het is wel wat pittiger dit jaar, maar het is nog steeds leuk. Ik wil mezelf blijven verbeteren.”

"Ik werk hier nu 48 jaar en aan het einde van dit jaar wil ik stoppen. Het klaarstomen van een volgende generatie werkers is een leuke manier om mijn carrière af te sluiten.” Johan Nicolaas

Jurgen Dronkers (18) besloot halverwege vorig jaar dat hij toch liever een andere opleiding wilde proberen, maar dat was toch niet wat hij ervan verwachtte en dus keerde hij dit jaar terug bij Damen Naval. “Ik vind het heel leuk om aan auto’s te sleutelen, dus dacht dat de opleiding motorvoertuigen beter bij me zou passen. Maar toen ik eraan begon, viel het toch tegen. Ik heb geïnformeerd of het mogelijk was om terug te komen bij Damen en dat kon gelukkig. Helaas moest ik wel weer in het eerste jaar van de lasopleiding beginnen, maar ik ben heel dankbaar dat het kon.”

Dit jaar begonnen er naast Jurgen nog drie nieuwe BBL-Lassers: Angelo Tokaay, Harley Haasters en Marco Jobse. Met zijn 48 jaar is Angelo geen standaard BBL-leerling, maar zijn enthousiasme en levenservaring maken hem een welkome toevoeging aan het team. “Ik heb een achtergrond in de metaalindustrie en ben toen ik jonger was, in Curaçao begonnen aan de opleiding tot lasser, alleen heb ik die nooit afgemaakt. Omdat ik de certificaten niet heb, kom ik in Nederland niet aan de bak, dus ben ik aan deze opleiding begonnen. Het bevalt heel erg goed. De theorie is hard werk, maar het praktijkgedeelte gaat hartstikke goed. Ik doe in ieder geval keihard mijn best om de certificaten te behalen.”

De 17-jarige eerstejaars Harley staat nog aan het begin van de opleiding tot lasser, maar heeft al grote plannen. “Ik zit nu op niveau 2 en daarna ga ik voor niveau 3. Ik wil graag doorleren en alle certificaten halen voor elke lasmethode. Ik zou ook graag onderwaterlasser willen worden, maar daar zijn de eisen heel streng voor.”

En dag vakwerk: (v.l.n.r.) Hubert Dametka, Cees van Cadsand, Jonas van der Heijden, Youri van Putten, Marco Jobse, Harley Haasters en Jurgen Dronkers. En dag vakwerk: (v.l.n.r.) Hubert Dametka, Cees van Cadsand, Jonas van der Heijden, Youri van Putten, Marco Jobse, Harley Haasters en Jurgen Dronkers.

Marco (18) heeft net zijn eerste jaar als lasser afgerond en vindt dat lassen een paar belangrijke voordelen heeft. “In de winter is het lekker warm om te lassen. En het blijft leuk om een beetje met vuur te mogen spelen. Ik zit hier nog niet zo lang, maar vind het stikleuk. Ik heb het echt naar mijn zin.”

De leerlingen worden begeleid door een team van ervaren mensen. De lassers worden begeleid door Voorman Ramon van de Zande, Voorman Jimmy Post en Lasser Johan Oosterling. De constructiewerkers worden begeleid door Cees en IJzerwerker Johan Nicolaas. De 65-jarige Johan Nicolaas vindt het leuk om de leerlingen te begeleiden en zij waarderen zijn geduld en hoe hij op rustige en duidelijke wijze zijn kennis met hen deelt en het werk uitlegt.

“In het begin had ik één leerling die met me meeliep, maar dat zijn er steeds meer geworden. Ze vinden het leuk om met me te werken, want ik vertel ze van alles. De jongens willen graag leren, dus dat maakt het leuk om ze te helpen begeleiden”, vertelt Johan. “Ik denk dat ze blij mogen zijn dat ze hier werken. Ik werk hier nu 48 jaar en aan het einde van dit jaar wil ik stoppen. Het klaarstomen van een volgende generatie werkers is een leuke manier om mijn carrière af te sluiten.”