Zes Scalda-leerlingen die bij Damen Naval een Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) volgen zijn geslaagd! In september 2021 begon de Vlissingse marinescheepsbouwer opnieuw met het opleiden van jong talent. Vier van de nu geslaagde BBL-leerlingen hoorden bij die eerste lichting en komen per 1 augustus officieel in dienst bij Damen Naval. Jonas van der Heijden (22), Hubert Dametka (24) en Youri van Putten (19) zijn geslaagd voor hun niveau 3 diploma en Jurgen Dronkers (18) heeft zijn niveau 2 gehaald. Marco Jobse (19) en Angelo Tokaay (49) begonnen in september 2022 en hebben onlangs ook hun niveau 2 gehaald.

Voor zijn proef van bekwaamheid maakte Jonas een lekbak. Voor zijn proef van bekwaamheid maakte Jonas een lekbak.

Alle studenten moesten als test van hun kennis en vaardigheden een proef van bekwaamheid maken. Voor constructiewerker Jonas was de opdracht om een fundatie en lekbak voor een pomp te maken. Hij is blij dat hij het eerste deel van zijn opleiding heeft afgerond, maar is nog niet klaar met leren. “Ik wil nog verder voor mijn niveau 4. Ik heb het nog steeds naar mijn zin bij Damen Naval. De afgelopen maanden hebben we met zijn allen 183 ladders voor het F126-project gemaakt. Het was een groot project en heel leuk. De ladders hebben verschillende lengtes van 1 tot 7 meter en we hebben zelf mallen gemaakt. Net nu we klaar zijn met school zijn de ladders ook klaar.”

Ook constructiewerker Hubert maakte een fundatie voor zijn eindproef en is al bezig met plannen te maken voor zijn toekomst bij Damen Naval. “Ik ben blij dat ik een contract heb mogen tekenen en dat school is afgerond. Het heeft niet altijd meegezeten, maar ik heb het nog steeds erg naar mijn zin. Ik wil nog verder voor mijn niveau 4 en hoop in de toekomst in de werkvoorbereiding te gaan werken of iets in die richting. In de tussentijd lijkt het me leuk om op het Combat Support Ship te werken als dat naar Vlissingen komt.”

Senior Voorman Cees van Cadsand die de constructiewerker-leerlingen begeleidt, is blij met het succes van “zijn” jongens. “Zij hebben er hard voor gewerkt en wij hebben er veel tijd ingestoken, maar dat hoort bij ons werk. En als ze dan slagen, krijg je er wat voor terug. Ik ben hartstikke trots.”

De BBL-leerlingen en hun begeleiders poseren bij de ladders die ze voor het F126-project hebben gemaakt. Voorste rij v.l.n.r. Cees van Cadsand, Jonas van der Heijden en Marco Jobse. Achterste rij: Angelo Tokaay, Hubert Dametka, Youri van Putten, Jurgen Dronkers en Leo Dingemanse. De BBL-leerlingen en hun begeleiders poseren bij de ladders die ze voor het F126-project hebben gemaakt. Voorste rij v.l.n.r. Cees van Cadsand, Jonas van der Heijden en Marco Jobse. Achterste rij: Angelo Tokaay, Hubert Dametka, Youri van Putten, Jurgen Dronkers en Leo Dingemanse.

Lasser Youri moest voor zijn eindproef een doos met pijpen maken waarin hij verschillende lasprocessen liet zien waaronder staal- en RVS-lassen, elektrode, TIG en de MIG MAG lastechniek. “Het was leuk om te doen”, vertelt hij. “Ik wil nog beter worden en meer papieren halen. Ik wil ook verder gaan voor mijn niveau 4. Maar eerst ga ik een paar weken naar Den Helder om te helpen bij werkzaamheden op de Johan de Witt.”

Marco begon in 2022 als leerling-lasser en heeft net zijn niveau 2 gehaald. Ook hij komt per 1 augustus in dienst bij Damen Naval. “Als eindproef moest ik ook een doos lassen, maar zonder pijpen en alleen staallassen. Ik ga zeker verder voor niveau 3, want dat is beter. Ik ben blij met mijn contract, want ik vind het leuk om hier te werken.”

“Zij hebben er hard voor gewerkt en wij hebben er veel tijd ingestoken, maar dat hoort bij ons werk. En als ze dan slagen, krijg je er wat voor terug. Ik ben hartstikke trots.” Cees van Cadsand

Lasser Jurgen maakte na zijn eerste jaar bij Damen Naval een uitstapje naar een andere studierichting, maar kwam in 2022 toch weer terug. “Ik ben blij dat ik teruggekomen ben. Ik heb het erg naar mijn zin al wil ik nog wel verder leren voor andere certificaten en blijven verbeteren. Ik wil graag leren TIG-lassen. Binnenkort ga ik ook naar Den Helder om te helpen bij de sprinklerinstallatie van de Johan de Witt.”

Met zijn 49 jaar is Angelo de oudste BBL-leerling. Hoewel hij al wel ervaring had als lasser, ontbraken de certificaten. Hij heeft nu zijn niveau 2 gehaald. “Niveau 2 is een goed begin, maar ik wil doorgaan naar niveau 3, omdat de meeste projecten dat vereisen. Het is niet makkelijk, maar als ik straks niveau 3 heb, kan ik tot mijn pensioen zonder problemen werk vinden.”

De lassers worden sinds dit jaar begeleid door Supervisor Welding Leo Dingemanse. “Ik ben blij en trots dat ze geslaagd zijn. Je probeert er talentjes van te maken en het wordt steeds leuker om ze te begeleiden. De gemiddelde leeftijd op de werf is behoorlijk hoog en als we productie in Vlissingen willen kunnen uitvoeren, moeten we verjongen en op tijd de kennis kunnen overdragen. Ik zit hier nu 35 jaar en ik hoop dat deze jongens er over 35 jaar ook nog zijn. We gaan het zien.”

Voor zijn eindproef combineerde Youri verschillende materialen en lastechnieken. Voor zijn eindproef combineerde Youri verschillende materialen en lastechnieken.

Voor Hoofd Productie Martin Wattel is de samenwerking tussen Damen Naval en Scalda heel belangrijk. Nu er meer duidelijkheid is over de toekomst van Vlissingen-Oost – de werf wordt een state-of-the-art afbouwlocatie voor de diverse bouwprojecten voor de Koninklijke Marine – kunnen er meer plannen voor de toekomst gemaakt gaan worden. “Dit is na lange tijd de eerste lichting leerlingen die we zelf opgeleid hebben. Dat is hartstikke belangrijk voor de doorgroei van het bedrijf”, vertelt hij. “We zullen de komende jaren verder moeten gaan ontwikkelen. In september beginnen er drie nieuwe leerlingen en ik denk dat die aantallen alleen maar zullen toenemen in de komende jaren.”

De leerlingen die in het nieuwe schooljaar bij Damen Naval zullen later dit jaar ook in Schelde Schakels worden voorgesteld.