Tijdens de 28e editie van de RIMPAC-oefening voeren dit jaar twee door Damen Naval gebouwde SIGMA’s mee: de Indonesische KRI I Gusti Ngurah Rai en de Mexicaanse ARM Benito Juárez. De Rim of the Pacific Exercise, is ‘s werelds grootste internationale oefening voor maritieme oorlogsvoering en wordt iedere twee jaar gehouden. De oefening werd op 4 augustus afgesloten na meer dan een maand realistische gecombineerde operatietraining op en rond de Hawaïaanse eilanden en Zuid-Californië.
Zesentwintig naties, 38 oppervlakteschepen, drie onderzeeboten, negen nationale landstrijdkrachten, meer dan 30 onbemande systemen, ongeveer 170 vliegtuigen en meer dan 25.000 personeelsleden namen deel aan de 28e editie die van 29 juni tot 4 augustus werd gehouden.
In een persbericht verklaarde RIMPAC 2022 Combined Task Force Commander, U.S. Navy Vice Admiraal Michael Boyle dat de terugkeer naar een oefening op ware grootte, met meerdere oefenprimeurs, een succes was op alle domeinen. “Door hier op grote schaal samen te komen als capabele, flexibele partners, maken we een statement over onze toewijding aan een goede samenwerking en de onderlinge relaties die zo belangrijk zijn bij het waarborgen van de veiligheid van zowel de internationale vaarroutes als de onderling verbonden oceanen.”
Aan de oefening van dit jaar namen eenheden en personeel deel uit Australië, Brunei, Canada, Chili, Colombia, Denemarken, Ecuador, Frankrijk, Duitsland, India, Indonesië, Israël, Japan, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Peru, de Republiek Korea, de Republiek der Filipijnen, Singapore, Sri Lanka, Thailand, Tonga, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Twee andere Indonesische schepen waren onlangs ook betrokken bij grote internationale oefeningen. Begin augustus nam de Diponegoro-klasse korvet KRI Frans Kaisiepo (368) deel aan de zeefase van oefening Garuda Shield 2022 in de Natuna Zee. Littoral combat ship USS Charleston (LCS 18) en het amfibische transportdokschip USS Green Bay (LPD 20) van de Amerikaanse marine voegden zich bij de schepen van de Indonesische marine op zee om wederzijdse capaciteiten te ontwikkelen om wederzijdse vaardigheden te ontwikkelen om gezamenlijk problemen op het gebied van maritieme veiligheid aan te pakken.
Naast de Frans Kaisiepo namen ook de Bung Tomo-klasse korvetten KRI Bung Tomo (357) en KRI John Lie (358) en het Makassar-klasse landingsplatformdok KRI Makassar (590) deel, net als het stealthfregat RSS Supreme (73) van de marine van de Republiek Singapore en het landingsplatformdokschip RSS Resolution (208) van de Endurance-klasse.
Korvet KRI Sultan Iskandar Muda (367) nam op 14 en 15 augustus deel aan de eerste marine-oefening tussen de EU en Indonesië in de Arabische Zee. De oefening met het Indonesische schip en het Italiaanse fregat Virginio Fasan was gebaseerd op het scenario van een anti-piraterijoperatie en omvatte helikopterlandingen over en weer tussen de schepen, complexe tactische oefeningen op zee, het enteren van verdachte schepen en het bijvullen van brandstof op zee.