Het SEA Defence project is ten einde gekomen. Op 24 mei 2023 kwamen de deelnemers aan het project bijeen tijdens een door Damen Naval georganiseerd ‘Final Event’ in Amsterdam. Tijdens de tweedaagse bijeenkomst kwamen de belanghebbenden samen om terug te kijken op de impact van het project op de samenwerking binnen de Europese maritieme defensiesector én om vooruit te kijken naar de toekomst.

Een korte samenvatting: SEA Defence is een 30 maanden durend Europees haalbaarheidsstudie die in december 2020 van start ging. Het is een Europees Defensie Industrieel Ontwikkelingsprogramma, gecoördineerd door Damen Naval, als onderdeel van de EU-strategie om de Europese defensietechnologische en industriële industrieën te versterken. Het project bracht twaalf partners en zeven ministeries van Defensie uit acht landen samen. Hiertoe behoorden Damen Naval (Nederland), Fincantieri (Italië), Naval Group (Frankrijk), Navantia (Spanje), SAAB Kockums (Zweden) en Lürssen Defence en thyssenkrupp Marine Systems (Duitsland). Andere belanghebbenden zijn Atlas Elektronik, Blohm+Voss, Cetena, CTN, Naviris, MARIN, OMT, SAES, Sirehna Naval Group, Sea Europe en TNO.

Damen Naval Project Manager Marcel Elenbaas tijdens het Final Event. Damen Naval Project Manager Marcel Elenbaas tijdens het Final Event.

Hoewel het project zich aanvankelijk richtte op het ontwikkelen van een routekaart van zeven belangrijke technologiegebieden in een geest van Europese samenwerking, zorgden latere geopolitieke gebeurtenissen ervoor dat de prioriteiten werden verlegd. Damen Naval Project Manager Marcel Elenbaas legt uit: “Oekraïne gebeurde. Hierdoor werd het gevoel van urgentie van de noodzaak om samen te werken alleen maar groter. Heel Europa was op zoek naar meer samenwerking.” Het SEA Defence-project heeft daardoor gediend als een waardevolle katalysator voor progressieve en productieve communicatie tussen projectdeelnemers.

“Dit was eigenlijk de uitkomst van het project,” vervolgt Marcel, “niet alleen het identificeren van technologieën, maar ook het identificeren van ambities. In de details lijken deze ambities misschien verschillend, maar over het geheel genomen hebben de projectpartners allemaal dezelfde ambities, die uiteindelijk leiden tot het hoofddoel: superioriteit van onze marines. De zeven roadmaps zijn de bouwstenen om dit overkoepelende doel te bereiken.”

"Mede als gevolg van de toegenomen samenwerking die het SEA Defence project heeft laten zien, is het budget van het Europees Defensiefonds voor het marinedomein gestegen van tien procent naar twintig procent van het totale budget." Marcel Elenbaas

De roadmaps waar Marcel naar verwijst zijn de zeven technologiegebieden waar het project zich gedurende de 30 maanden op heeft gericht: Integrated Mission Management, Unmanned Vehicles, Energy Management, Modularity & Adaptability, Crew Performance and Automation, A System Of Systems Fleet Approach en Integral Survivability.

“Al deze zeven onderwerpen zijn relevant voor ons en voor onze belangrijkste klant, de Koninklijke Marine”, zegt Marcel, terwijl hij het commerciële belang van SEA Defence voor Damen Naval (en ook voor de lezers van de Schelde Schakels) benadrukt. “Dit is de commerciële waarde van het SEA Defence project. Het laat onze ‘integrator-rol’ zien, door te laten zien dat we de enige OEM in Nederland zijn die de complete marineoplossing voor onze klanten kunnen leveren. En het helpt echt bij onze doelstelling om meer samen te werken met onze klanten – vooral de Koninklijke Marine – om nieuwe innovaties en producten te ontwikkelen.”

Onderdeel van het programma was een paneldiscussie met de belangrijkste stakeholders. Onderdeel van het programma was een paneldiscussie met de belangrijkste stakeholders.

Damen Naval’s coördinatie van het gehele SEA Defence project is nog een vermelding waard. “We hadden de unieke positie om dit hele proces te leiden – in feite was het een eer voor ons – wat betekende dat we ervoor konden zorgen dat onze nationale doelstellingen op één lijn lagen en dat we alle partners konden bereiken om te zien welke doelstellingen zij hebben. Deze coördinerende rol heeft de inspanningen gevergd van veel mensen binnen Damen Naval, die allemaal een speciaal woord van dank verdienen. Te bedanken collega’s variëren van de technische specialisten die betrokken waren bij elk van de technische werkpakketten tot de volledige steun van het management. Specifiek voor het slotevenement droeg de ondersteuning van onze PR-afdeling met Marloes Goethals als event manager bij aan het vieren van het succes met onze stakeholders.”

Het feit dat het SEA Defence project dit zogenaamde ‘Final Event’ heeft gehouden, betekent niet dat dit het einde is van de Europese marinesamenwerking. Integendeel, “door de snelheid van de lopende ontwikkelingen zijn we al begonnen met de volgende projecten”, merkt Marcel op. “Sterker nog, mede als gevolg van de toegenomen samenwerking die het SEA Defence project heeft laten zien, is het budget van het Europees Defensiefonds voor het marinedomein gestegen van tien procent naar twintig procent van het totale budget.”

Bekijk hier een videosamenvatting van het slotevenement.

Het event werd afgesloten met een spontane groepsfoto van alle deelnemers. Het event werd afgesloten met een spontane groepsfoto van alle deelnemers.