SAP is het nieuwe Enterprise Resource Planning (ERP)-pakket dat bij tal van Damen-bedrijven wordt geïnstalleerd. Damen Yachting kreeg het als eerste op 1 juli 2021. Damen Naval implementeerde SAP op 1 mei 2022. Integrated Project Planner Yvana Halajdenko (in Vlissingen) en IT-Projectmanager Han Coenraad (in Gorinchem) beantwoorden enkele belangrijke vragen over de impact van SAP bij Damen Naval.

ERP-systemen kunnen worden omschreven als ‘het centrale zenuwstelsel van een bedrijf’. Wat betekenen ze voor Damen Naval?
Han: Voor het team van Damen Naval ondersteunt een ERP-systeem de kernbedrijfsprocessen in het hele bedrijf. Namelijk financiën, logistiek, werkvoorbereiding, productie en inkoop. Het koppelt deze activiteiten met de projectplanning.

SAP is het nieuwe Enterprise Resource Planning (ERP)-pakket dat bij tal van Damen-bedrijven wordt geïnstalleerd. SAP is het nieuwe Enterprise Resource Planning (ERP)-pakket dat bij tal van Damen-bedrijven wordt geïnstalleerd.

SAP is het nieuwe ERP van Damen Naval. Wat was er mis met het oude systeem?
Han: BAAN was het oude systeem en dat liep tegen het einde van zijn levensduur en moest dus vervangen worden.De belangrijkste reden dat we SAP als nieuw systeem kozen, is dat we voorbereid moeten zijn op toekomstige projecten zoals de ASWF en de F126. SAP maakt daartoe het applicatielandschap van Damen Naval toekomstbestendig.

Integrated Project Planner Yvana Halajdenko. Integrated Project Planner Yvana Halajdenko.

Wat zijn de voordelen van SAP voor Damen Naval?
Yvana: SAP geeft ons hier in Vlissingen meer grip op onze supply chain. Voorheen werkten we met verschillende en losstaande softwarepakketten – sommige teams gebruikten zelfs Excel – maar nu hebben we de hele supply chain in één systeem samengevoegd. Dat is veel efficiënter dan het moeten raadplegen van verschillende bronnen om je gegevens te verzamelen. Op korte termijn zijn er wat nadelen – we moeten bijvoorbeeld allemaal leren omgaan met een nieuw systeem – maar op lange termijn krijgen we met SAP meer controle over het bouwen en afleveren van onze schepen, omdat het tussen afdelingen maar ook binnen afdelingen werkt. Dat is een positieve ontwikkeling.

SAP is op 1 mei live gegaan. Wat is de huidige status?
Han: We zitten nog in de ‘hypercare’-fase van de implementatie. Dat betekent dat we kinderziektes aan het wegwerken zijn en problemen van mensen aan het oplossen zijn. De hypercare-fase zal kort na de zomervakantie eindigen, wanneer we SAP van de implementatiefase overbrengen naar de fase van voortdurende ondersteuning en verbetering.

En hoe zit het met de training van het team in Vlissingen?
Yvana: Die zijn verzorgd door de zogenaamde key users; dat zijn er ongeveer 20 in Vlissingen. Zij hebben heel hard gewerkt tijdens de implementatiefase, omdat zij de eerste lijn van ondersteuning vormden. Zo hebben zij onder andere trainingen gegeven aan hun collega’s binnen hun afdelingen.

Het is bijna drie maanden geleden sinds de ‘go live’-datum. Is de implementatie van SAP een succes?
Yvana: Over het algemeen denk ik dat het een succes is geweest. En volgens de projectconsultants hebben ze nog nooit zo’n stressvrije ‘go live’ van SAP gehad. Voor de implementatie van SAP bij Damen Naval hebben we in samenwerking met Damen Yachting een template gemaakt van hoe SAP geïmplementeerd zou moeten worden – niet alleen hier in Vlissingen, maar ook bij de andere Damen bedrijven. Door deze template te gebruiken, zat maar liefst 80 procent van onze bedrijfsprocessen al in het pakket; er hoefde niet veel aangepast te worden. Een van de grootste uitdagingen was de migratie van gegevens van onze bestaande projecten zoals de MLU en de CSS. We moesten dat zo nauwkeurig mogelijk doen.

IT-Projectmanager Han Coenraad. IT-Projectmanager Han Coenraad.

Han: Laten we eerlijk zijn; mensen zullen nooit in de gangen lopen juichen over het werken met SAP, maar ik denk dat het allemaal zo soepel mogelijk is verlopen. Dat er een team van Damen Naval aanwezig was tijdens de implementatie van SAP bij Damen Yachting heeft daarbij geholpen. Bij Damen Yachting hebben we een aantal belangrijke ‘lessons learned’ opgedaan die we bij Damen Naval hebben toegepast.

En wat is de volgende stap voor SAP?
Han: De volgende uitrol is bij Damen Services, waar we de lessen die we hebben geleerd van het team in Vlissingen zullen gebruiken om dat proces nog soepeler te laten verlopen. Het vinden van de juiste mensen als key users is een belangrijk aspect, bijvoorbeeld door ze genoeg tijd te geven om hun teams te helpen.