Er is een bedrijf gevonden dat de veerdienst gaat verzorgen met het bootje van autonoom varen-project F.A.S.T. Lokale ondernemers Frans van Spaandonk en Erik Kiljan hebben het bedrijf Heen en Weer opgericht en Damen Naval benaderd om passagiers te gaan vervoeren van Station Vlissingen naar het centrum van de stad en weer terug. Het plan is dat de veerdienst al in juni dit jaar van start zal gaan.

Volgens Projectleider Jochem Nonhebel was het tweetal al een tijdje bezig met plannen voor een rondvaartdienst in de havens van Vlissingen. “Ze zagen ons autonoom varen-project voorbijkomen en dachten dat we een mooie samenwerking aan konden gaan.”

Projectleider Jochem Nonhebel. Projectleider Jochem Nonhebel.

Op dit moment wordt de Stan Patrol 900 verder opgeknapt in Vlissingen Oost: het bootje is leeggehaald en helemaal schoongemaakt. De dieselmotoren zijn nagekeken en worden voorlopig weer in gebruik genomen terwijl de nieuwe elektromotoren in bestelling zijn. De komende weken wordt alle apparatuur teruggeplaatst en worden er camera’s, radar en sensoren voor wind, stromingssnelheid en meer aangebracht. Als de boot straks klaar is, is er aan boord ruimte voor 12 passagiers. De veerdienst zal gaan varen tussen het station en aanmeerplekken bij de Timmerfabriek en Het Dok.

“Het is de bedoeling dat het bootje het hele toeristenseizoen gaat varen”, vertelt Jochem. “In het begin is dat nog niet autonoom en wordt de boot bestuurd door studenten van de HZ. Op deze manier kunnen we al wel heel veel data verzamelen die we straks kunnen gaan gebruiken als het scheepje autonoom gaat varen. De grote transformatie naar autonoom vindt dan waarschijnlijk dit najaar plaats.”

De Stan Patrol 900 wordt nu verder opgeknapt in Vlissingen Oost. De Stan Patrol 900 wordt nu verder opgeknapt in Vlissingen Oost.

Project F.A.S.T. wordt gefinancierd door een subsidie van het Europese EFRO-programma en het doel is om binnen twee jaar een autonoom varende veerdienst te creëren tussen Station Vlissingen en de binnenstad. Er is inmiddels een speciale LinkedIn-pagina van het F.A.S.T.-project gemaakt en ook aan de website wordt hard gewerkt. De verwachting is dat deze nog dit voorjaar online zal gaan.