Damen Naval heeft in Vlissingen-Oost een nieuwe softwaretool geïmplementeerd die een gamechanger belooft te worden op het gebied van productie en monitoring van haar piping-productieactiviteiten. Het heet PipeCloud en het zal resulteren in eenvoudigere en efficiëntere pipingoperaties in combinatie met een grotere traceerbaarheid en minder afval. Omdat de informatie die in PipeCloud wordt gegenereerd kan worden gedeeld met partnerwerven – zoals de Duitse werven die aan het F126 project werken – zal de impact van de nieuwe softwaretool bovendien verder reiken dan de eigen ‘pipe shop’ van Damen Naval in Vlissingen-Oost.

Het piping team van Damen Naval zal PipeCloud voornamelijk gebruiken in de productie engineering processen; die dienen als link tussen engineering en productie. Jarenlang werden deze handmatig uitgevoerd, zoals Damen Naval Manufacturing Engineer Piping Marco Gabriëlse (zie foto hierboven) zegt. “We gebruikten verschillende Excel-sheets om bijvoorbeeld materiaallijsten of spool-lijsten te maken. Of een oud programma voor de pijpen-buigmachines. Nu met PipeCloud kunnen we alles automatisch doen.”

PipeCloud zal resulteren in eenvoudigere en efficiëntere piping-operaties. PipeCloud zal resulteren in eenvoudigere en efficiëntere piping-operaties.

“We ontvangen twee soorten bestanden van onze engineeringafdeling”, legt Marco uit. “Een PDF, die laat zien hoe de spool eruit moet zien, en een PCF, dat is het pijpcomponentenbestand, dat alle technische details bevat van de pijpcoördinaten, materialen, verbindingen, bochten en eindstukken. We hoeven alleen maar de PDF en PCF in PipeCloud te slepen. En dan genereert PipeCloud het leveringspakket – met alle informatie die een pijpfitter nodig heeft: een materiaallijst, zaaglijsten, buiginformatie, labelprintlijst en spool-lijsten.” Naast het feit dat PipeCloud papierloos is, zal het gebruik ervan ook de zogenaamde ‘pipe nesting’ optimaliseren (het best te omschrijven als: hoeveel secties pijp kunnen uit één lang stuk pijp worden gesneden), waardoor materiaalverspilling en menselijke fouten worden verminderd.

Ondanks het feit dat PipeCloud nog maar zo kortgeleden is geïmplementeerd, bewijst het nu al zijn waarde. Allereerst is het snel. “Het duurt ongeveer 10 minuten om leveringspakketten voor te bereiden voor ongeveer 50 spools,” zegt Marco. Bovendien maakt het de coördinatie met partnerwerven mogelijk, zoals op dit moment de Duitse werven die betrokken zijn bij het F126 fregattenproject. “We hebben het afgelopen jaar nauw samengewerkt met de productie-engineering- en piping-teams van de Peene-Werft in Wolgast om dit te coördineren – we hebben gesproken over wat zij nodig hebben in hun leveringspakketten. En we hebben al een testbatch van 10 afleverpakketten en 150 pijp-spools naar Wolgast gestuurd om te controleren of alle gegenereerde informatie correct is afgestemd op hun machines.”

Het piping team zal PipeCloud voornamelijk gebruiken in de productie engineering processen. Het piping team zal PipeCloud voornamelijk gebruiken in de productie engineering processen.

Of het nu in de eigen pipe shop in Vlissingen-Oost is of op een van de partnerwerven, de implementatie van PipeCloud geeft het productieteam van Damen Naval meer controle over het gehele piping-productieproces. Dit omvat planning, monitoring en traceerbaarheid. “Dit is nu zo eenvoudig. PipeCloud’s to-do lijst en kalender geeft ons dit overzicht en laat precies zien wat er gedaan is en wat er nog gedaan moet worden. Ik ben erg blij met dit nieuwe stukje software tooling. Het zal ons veel tijd besparen en onze efficiëntie echt verhogen,” besluit Marco.