Damen Naval heeft de afgelopen tijd een aantal belangrijke werkbezoeken gehad. Zo kwam er een delegatie van de NAVO langs en organiseerde Damen Naval een praktijkdag voor de cursisten van de cursus ‘Defensie voor Ingenieurs’ van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). In beide gevallen kregen de bezoekers ook een rondleiding over de werf in Vlissingen-Oost en aan boord van Zr.Ms. Johan de Witt.

Public Affairs Officer Kim Pušić. Public Affairs Officer Kim Pušić.

Voor Public Affairs Officer Kim Pušić zijn deze delegaties essentieel om aan een zo breed mogelijk publiek te laten zien wat Damen Naval allemaal doet. “Onze werkzaamheden zijn voor ons heel vanzelfsprekend, maar het is heel waardevol om dat op een goede manier te delen aan mensen die in de defensie-industrie werkzaam zijn. Je weet nooit wanneer de ervaringen die ze opdoen tijdens zo’n bezoek van pas kunnen komen in hun huidige of een toekomstige functie.”

Het NAVO-bezoek was een direct gevolg van een eerder bezoek in november vorig jaar. Toen ontvingen we meer dan 30 leden van de Vereniging van Officieren der Mariniers “Willem Joseph Baron van Ghent”, de Nederlandse vereniging van huidige en gepensioneerde officieren van het Koninklijk Korps Mariniers. “Dat was een heel erg succesvol bezoek en één van de gasten was Mark Brouwer, die nu werkzaam is bij de NAVO”, vertelt Kim. “Hij vond het een erg leuk bezoek en vroeg of het mogelijk was om nog een keer terug te komen met een groepje van zijn internationale collega’s bij de NAVO. Je ziet hoe dat eerste bezoek een domino-effect heeft gehad. Het heeft geleid tot goede en waardevolle contacten en uitnodigingen voor andere evenementen.”

“Onze werkzaamheden zijn voor ons heel vanzelfsprekend, maar het is heel waardevol om dat op een goede manier te delen aan mensen die in de defensie-industrie werkzaam zijn.” Kim Pušić
De delegatie met bezoekers uit landen als Frankrijk, Polen, Italië, Groot-Brittannië, Portugal, Duitsland, Slowakije en de Verenigde Staten bracht ook een bezoek aan Zr.Ms. Johan de Witt. De delegatie met bezoekers uit landen als Frankrijk, Polen, Italië, Groot-Brittannië, Portugal, Duitsland, Slowakije en de Verenigde Staten bracht ook een bezoek aan Zr.Ms. Johan de Witt.

De delegatie met bezoekers uit landen als Frankrijk, Polen, Italië, Groot-Brittannië, Portugal, Duitsland, Slowakije en de Verenigde Staten arriveerde op een kille, maar droge dag in Vlissingen en werden verwelkomd met een lunch en presentaties. “Het was een superleuk bezoek. Ze kregen een korte presentatie over Damen Naval en het belang en de uitdagingen van internationale en Europese samenwerking”, aldus Kim. “Ric Dekkers vertelde over de verschillende internationale projecten die we samen met de aanwezige landen hebben gedaan of aan het doen zijn. Ook gaven Fer Tummers en Richard Gans, Plaatsvervangend Commandant en Hoofd Technische Dienst (HTD) van de Johan de Witt, een presentatie over de MLU waarna de groep een rondleiding op de Johan de Witt kreeg.”

Onlangs vond ook een bezoek plaats van KIVI-afdeling Defensie & Veiligheid (KIVI DV). Damen Naval Project Manager Engineering René Meijn is tevens bestuurslid bij KIVI DV en organiseerde het bezoek als onderdeel van de Defensie voor Ingenieurs-cursus. KIVI DV organiseert deze cursus om jonge ingenieurs snel wegwijs te maken in de bijzondere aspecten van defensietechnologie en het werken in de sector. In zes collegedagen en acht werkbezoeken krijgen ze een overzicht en een netwerk in de hele sector.

Project Manager Engineering René Meijn. Project Manager Engineering René Meijn.

“Als onderdeel van de cursus geven we ook lezingen op het KIVI-gebouw in Den Haag, maar een bezoek aan de werf tijdens één van de praktijkdagen is ook altijd heel zinvol”, vertelt René. “Damen Naval zoekt zelf niet vaak de publiciteit op en daardoor hebben veel mensen in de defensiesector geen scherp beeld van onze werkzaamheden. Ze kennen ons wellicht als de huisleverancier van Defensie, maar hebben geen weet van al onze exportprojecten en dat we ook in het buitenland bouwen. We zitten een eind uit de Randstad, uit beeld, en dan hebben dit soort bezoeken veel waarde omdat ze ons positief op de kaart zetten.”

De cursisten kregen een interessante dag voorgeschoteld met een presentatie van Ric Dekkers van Naval Sales Support over Damen Naval, de projecten, de Europese positie van het bedrijf en onze R&D strategie. Dirk Bakker vertelde over het F126-project en Jeffrey Vader gaf een update over de Midlife Update van de Johan de Witt. Uiteraard werden de bezoekers ook rondgeleid over het schip. Volgens René maken de jonge KIVI DV-leden tijdens de cursus essentiële contacten voor hun verdere carrière. “We hechten veel waarde aan de gouden driehoek van Defensie, de defensie-industrie en de kennisinstituten. Deze cursus draagt bij aan een nauwe verbinding tussen die drie pijlers.”

Tijdens corona kwamen de bezoeken grotendeels stil te liggen, maar nu de maatregelen opgeheven zijn, kan het weer. “Meestal vinden er zo’n zeven à tien bezoeken per jaar plaats. Dan zijn soms grote groepen van verenigingen of politieke partijen, maar het kunnen ook één op één bezoeken van een minister of een staatsecretaris zijn”, legt Kim uit. “De afdeling Public Affairs is vrij nieuw voor Damen Naval, maar de dossiers worden steeds politieker. We moeten ervoor zorgen dat we manier de informatie over ons bedrijf en onze werkzaamheden delen. De werkbezoeken zijn daar een heel belangrijk onderdeel van.”