De traditie van de jaarlijkse Damen-toertocht voor motorliefhebbers wordt na een stop van drie jaar nieuw leven ingeblazen. De tocht lag stil sinds 2019 toen organisator Charles Borgs ziek werd. Zijn collega van Engineering Anne van Benthem neemt nu het stokje van Charles over. Ze is al druk bezig met het uitstippelen van een aantrekkelijke route.

De jaarlijkse toertocht werd voor het eerst verreden in september 2007. Collega’s van Damen Naval en Damen Shiprepair Vlissingen trokken er samen op uit op de motor voor een gezellige rit door Zeeland en Brabant. Het verzamel- en startpunt was altijd het benzinestation De Meeuw bij Rilland. Maar de rit ging in 2019 niet door omdat Charles hem vanwege gezondheidsproblemen niet langer kon organiseren. Door Covid heeft de tocht ook in de jaren 2020 en 2021 niet plaatsgevonden. Maar nu maakt het evenement een doorstart met de nieuwe kartrekster Anne, zelf ook een verwoed motorrijdster. “Ik kwam met Anne in contact op het Oktoberfest, en toen ik haar vroeg of ze geen zin had om de organisatie van mij over te nemen, was ze meteen enthousiast”, vertelt Charles. “Ik denk dat de organisatie bij haar in goede handen is. Het is fijn dat een jonge collega het overneemt.”

John Wentink, Anne van Benthem en Charles Borgs verheugen zich op de eerste Damen-toertocht in drie jaar tijd. John Wentink, Anne van Benthem en Charles Borgs verheugen zich op de eerste Damen-toertocht in drie jaar tijd.

“Het lijkt me inderdaad superleuk om dit op touw te zetten”, vult Anne aan. “Hier in de stalling van Damen Naval staan altijd wel motoren en ik heb veel zin om de collega’s te leren kennen van wie die motoren zijn. Er zijn binnen het bedrijf de laatste twee, drie jaar ook veel jonge collega’s met een motor bijgekomen. Ik hoop dat ze allemaal meerijden met de tocht.” De toertocht vindt plaats op 26 juni 2022 vanaf een uur of tien in de ochtend, toevallig op dezelfde dag als de TT Assen. Anne vertelt dat de rit ook dit jaar van start gaat en eindigt bij De Meeuw. De rit voert de deelnemers naar de omgeving van Breda.

"Er zijn binnen het bedrijf de laatste twee, drie jaar ook veel jonge collega’s met een motor bijgekomen. Ik hoop dat ze allemaal meerijden met de tocht.” Anne van Benthem

“Ik ga proberen de route zoveel mogelijk over binnenweggetjes en misschien ook langs rivieren te laten lopen. Het is leuk als we onderweg ook nog wat mooie natuur zien”, aldus Anne. “We proberen in ieder geval de snelweg zoveel mogelijk te mijden.”
John Wentink is dit jaar de voorrijder. Het wordt voor John de tweede Damen-toertocht waar hij aan meedoet. De voorrijder zorgt ervoor dat de deelnemers een rustig tempo aanhouden. De man van Jacqueline Wentink zegt er ontzettend veel zin in te hebben. “Jacqueline heeft mij opgegeven voor de tocht en ik hoop natuurlijk dat ze zelf ook meegaat, dan kan ze bij mij achterop op de BMW”, aldus John.

De toertocht vindt plaats op 26 juni 2022 en voert de deelnemers naar de omgeving van Breda. De toertocht vindt plaats op 26 juni 2022 en voert de deelnemers naar de omgeving van Breda.

Iedereen hoopt op een fantastische dag met mooi weer. “Maar eigenlijk is het elke dag motorweer”, vindt Anne. Ze gaat nog op zoek naar een mooie locatie voor de lunch onderweg. Een goed idee, “want er is natuurlijk niet alleen brandstof nodig voor de motor, maar ook voor de mens”, vult Charles aan. Inmiddels heeft Anne per mail een oproep naar alle collega’s gestuurd om mee te doen. Ook hun partners mogen dus mee met de toertocht. Ze hoopt op veel reacties. “Ik denk dat het zeker moet lukken om minstens twintig deelnemers bij elkaar te krijgen.”