Bij staalbouw in Vlissingen-Oost zijn ze ontzettend blij met de nieuwe afwerkingsmachine, die vlak voor de kerst in gebruik is genomen. De machine van het merk Timesavers International ontbraamt en schuurt gesneden staal mooi glad en zorgt voor een perfecte afronding op de kanten. Voorheen gebeurde dit allemaal handmatig, maar dat was tijdrovend, niet zo veilig en leverde een kwalitatief minder eindresultaat op. Dankzij de nieuwe machine zal de conservering van het staal nu duurzamer zijn, zegt Production Coordinator Ronald de Baar. Op de afgeronde hoeken hechten coatings en verf zich namelijk veel beter.

Production Coordinator Ronald de Baar. Production Coordinator Ronald de Baar.

Damen Naval stuitte eigenlijk bij toeval op de nieuwe machine, vertelt Ronald. “Toen we op zoek waren naar de nieuwe snijmachine die we vorig jaar in gebruik hebben genomen, zagen we bij een potentiële leverancier toevallig deze afwerkmachine staan. Ik wist niet eens dat dit soort machines bestonden! Hij bleek ook in Zeeland te worden gemaakt, bij het bedrijf Timesavers International in Goes dat al zeventig jaar bestaat.” Samen met Manager Yard Facilities Frans Voermans heeft Ronald een voorstel richting de directie gedaan om een offerte bij het Goese bedrijf aan te vragen.

Na wat rekenwerk werd al snel duidelijk dat met de aanschaf van de machine een volledige arbeidskracht kon worden uitgespaard en dat een aanzienlijke kwaliteitsverbetering in de staalbewerking kon worden doorgevoerd. “De machine zou zichzelf waarschijnlijk in grofweg een jaar tijd terugverdienen”, vertelt Ronald. In de voorbewerkingsruimte die grenst aan Assemblagehal 1 laat hij ons vol trots de nieuwe machine zien.

“De machine zal zichzelf waarschijnlijk in grofweg een jaar tijd terugverdienen.” Ronald de Baar

Het opvallend compacte apparaat is uitgerust met een roterende borstelunit met acht schuurborstels. Daarmee wordt het staal behandeld. Van de acht borstels draaien er vier stuks linksom en vier stuks rechtsom, zodat alle hoeken en gaten bewerkt en afgerond worden. “De afwerkmachine is gemaakt om juist de wat kleinere tot zeer kleine stukken staal te verwerken”, legt Ronald uit. “Dan heb je het over onderdelen als bijvoorbeeld knieën, gordingen of schaamplaten. De staalstukken worden ingevoerd via een lopende band en via diezelfde lopende band worden ze ook weer uitgevoerd wanneer ze afgewerkt zijn.”

De roterende borstelunit heeft acht schuurborstels waarmee het staal wordt behandeld. De roterende borstelunit heeft acht schuurborstels waarmee het staal wordt behandeld.

De lopende band blijkt te zijn voorzien van een magnetische baan om de stalen onderdelen op hun plaats te houden. “De band heeft bovendien een slim vacuümsysteem om niet-magnetisch materiaal zoals rvs en aluminium vast te kunnen houden.” Dankzij de aanschaf van de nieuwe machine, van het type Grindingmaster 42-serie-1350-Rb, gaat de staalafwerking nu veel sneller dan toen ze dit op de voorbewerking nog met een slijptol deden. Het apparaat van Timesavers International kan namelijk meerdere staalstukken tegelijk verwerken, legt Ronald uit. “En omdat een set schuurborstels zeker een jaar meegaat, besparen we ook flink op schuurmiddelen.”

De nieuwe machine staat in het verlengde van de staalsnijmachine. Omdat de snijmachine vrijwel volautomatisch kan draaien, kan operator Dennis de Jonge de nieuwe machine voeden terwijl hij ondertussen het geautomatiseerde snijproces in de gaten houdt. De verwachting is dat de nieuwe aanwinst op de voorbewerking minstens vijftien jaar meegaat, zegt Ronald. “En misschien aardig om te vermelden: de afzuiger die we er op bevestigd hebben, hadden we nog over van onze oude snijmachine. Zo dragen we ook nog een steentje bij aan de afschaffing van de wegwerpmaatschappij.”