Minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft een tochtje gemaakt aan boord van de Damen Stan Patrol 900 die wordt omgebouwd tot autonoom varend veerpontje. Tijdens haar eerste officiële werkbezoek, kwam de minister naar Vlissingen om te laten zien dat het compensatiepakket voor de Marinierskazerne “bovenaan de agenda staat”. Op 2 februari bezocht zij verschillende locaties waaronder Ritthem, waar het Justitieel Complex Vlissingen moet komen, de Kenniswerf in Vlissingen en sloot zij de dag af met een vaartocht door de binnenhaven aan boord van het F.A.S.T.-bootje (Fieldlab Autonomous Sailing Technology).

Minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot nam zelf ook even het roer aan boord van het F.A.S.T.-bootje. Minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot nam zelf ook even het roer aan boord van het F.A.S.T.-bootje.

Projectleider Jochem Nonhebel en Director Naval Sales Support Richard Keulen voeren met de boot naar de steiger bij Station Vlissingen om de minister op te halen. In de toekomst zal de autonome veerpont ook vanaf dit punt vertrekken. Slimme Mobiliteit programmacoördinator Ron de Bruijn, van de provincie Zeeland, hield een korte toespraak over innovatieve oplossingen voor mobiliteitsproblemen waarna de minister aan boord ging. Na een rondvaart van 30 minuten door de Binnenhaven meerde het bootje met haar gasten aan in het Dok.  “De minister vond het heel leuk”, vertelt Jochem. “Ze heeft ook even zelf achter het roer gestaan en was erg geïnteresseerd in het project. Ik heb haar uitgenodigd om over een jaar nog eens terug te komen en te zien hoe het bootje zonder bestuurder vaart.”

"Ik heb de minister uitgenodigd om over een jaar nog eens terug te komen en te zien hoe het bootje zonder bestuurder vaart.” Jochem Nonhebel

De F.A.S.T.-boot heeft op 20 januari een belangrijke proefvaart gemaakt waarbij verschillende tests en metingen zijn gedaan. Die resultaten spelen een belangrijke rol in het verdere project. Inmiddels is de boot verplaatst naar Vlissingen-Oost en weer uit het water gehaald. Jochem: “Hij staat nu in Hal 2 en de komende twee maanden gaan we hem helemaal kaal maken om een goede inventarisatie te maken en te kijken welke componenten teruggeplaatst kunnen worden of vervangen moeten worden.” Ook zullen de twee dieselmotoren vervangen worden door elektromotoren. Daarnaast is het projectteam druk in de weer met het bouwen van een project website en het opzetten van een LinkedIn-pagina, waar geïnteresseerden het project en de vorderingen kunnen volgen.

Tijdens haar eerste officiële werkbezoek stapte de minister op de fiets om de verschillende locaties te bezoeken. Tijdens haar eerste officiële werkbezoek stapte de minister op de fiets om de verschillende locaties te bezoeken.

Project F.A.S.T. is een samenwerking tussen onder andere Damen Naval, Provincie Zeeland, Gemeente Vlissingen, HZ University of Applied Sciences, TU Delft en bedrijven, zoals Captain AI, Kloosterboer, Vlaeynatie en Zeeland Boten. Het project wordt gefinancierd door een subsidie van het Europese EFRO-programma. De doelstelling is dat er over twee jaar een autonoom varende veerdienst is tussen Station Vlissingen en de binnenstad.