Het Zeeuwse platteland lijkt in niets op de Schotse hooglanden en toch is de provincie thuis aan een succesvol Highland Games-team: de Mac Bulkheads van de Vlissingse Damen-bedrijven. Het team doet in wisselende opstelling mee aan toernooien die in Zuid-West Nederland worden georganiseerd. Ook zijn er collega’s die deelnemen aan de individuele landelijke competitie. In Schotse kilt gekleed meten de deelnemers zich op onderdelen zoals de Caber Toss (paalwerpen), Steen-, Hamer of Gewichtwerpen en Touwtrekken.

De Mac Bulkheads tijdens de Highland Games in Oud-Beijerland. De Mac Bulkheads tijdens de Highland Games in Oud-Beijerland.

“Het is in 2015 begonnen toen er een team voor de lol meedeed aan een toernooi in Driewegen”, vertelt teamcaptain Mark de Jonge (43) van Damen Naval. “Ik woonde in Driewegen en een dorpsgenoot organiseerde een Highland Games-toernooi. Ik had geen idee wat dat inhield, maar ik ben geïnteresseerd in alles wat met sport te maken heeft. Het eerste jaar was geen groot succes, maar het tweede jaar hadden we al een team van zeven man. Nu hebben we een poule van ongeveer 20 collega’s.”

Aan het meest recente toernooi in Oud-Beijerland deden twee Damen-teams mee: in de lichte en in de zware klasse. De twaalf deelnemers verdienden meerdere tweede en derde plaatsen én de eerste plaats op de onderdelen Holding the barrel en de Tyre flip. Mark: “Wedstrijden zijn heel leuk. Je strijdt wel tegen elkaar, maar het is toch ook gemoedelijk. Er wordt veel gelachen en uitgelachen, maar je voelt je toch gedreven om te gaan trainen want je wilt jezelf blijven verbeteren.”

"Je kunt hier heerlijk je energie in kwijt en er komt zo veel bij kijken. Brute kracht alleen is niet genoeg: techniek is heel belangrijk.” Kornelis Smit

Een Highland Games-toernooi is namelijk niet alleen een wedstrijd tegen tegenstanders, maar ook een gevecht tegen jezelf, vertelt Jarno Rottier (24), één van de nieuwste leden van het team. “Tijdens een werkoverleg hadden we het over hobby’s en vertelde ik dat ik aan crossfit deed. Ik werd uitgenodigd en trainde een dagje mee. Ik bakte er niks van, maar ik vond het wel leuk en op een andere manier uitdagend. Je kunt je meten met de andere jongens, maar ook je eigen prestaties verbeteren. Als je eerst zeven of acht meter haalde bij het gooien, is het leuk om negen meter te halen.”

Kornelis Smit (47) van Damen Yachting doet al een jaar of zeven mee op de hoogste niveaus van de individuele Highland Games. In 2019 werd hij nog Nederlands kampioen B-klasse en sindsdien zit hij in de A-klasse, maar hij vindt het ook leuk om in teamverband met zijn Damen-collega’s op het veld te verschijnen. “Ik werd door een collega uitgenodigd om bij het team te komen en ik werd verliefd op de sport. Je kunt er heerlijk je energie in kwijt en er komt zo veel bij kijken. Brute kracht alleen is niet genoeg: techniek is heel belangrijk.”

Noël de Clippelaar van Damen Naval tijdens de Caber Toss. Noël de Clippelaar van Damen Naval tijdens de Caber Toss.

Tijdens een toevallige ontmoeting in de gang van het Hoofdkantoor van Damen Naval raakte Noël de Clippelaar (27) aan de praat met Mark en werd hij enthousiast gemaakt voor de Highland Games. Hij doet inmiddels zelfs mee met de individuele wedstrijden van de Highland Games Federatie Nederland.  “Ik ben competitief en ik merk dat hoe meer ik het doe, hoe leuker ik het vind. Ik wil proberen zo hoog mogelijk te komen.”

Door de coronapandemie waren er dit jaar maar een handvol toernooien, maar hopelijk worden dat er volgend jaar weer meer. De Mac Bulkheads zijn in ieder geval alvast aan het trainen.