Het onlangs vernieuwde HSSE-boekje van Damen Naval bevat striptekeningen van drie nieuwe speelse karakters die de serieuze boodschappen op het gebied van Gezondheid, Veiligheid, Beveiliging en Milieu helpen uitdragen. Hoewel het boekje vooral bedoeld is voor de productieteams die in Vlissingen-Oost werken, gelden de HSSE-regels en voorschriften die erin staan voor al het personeel van Damen Naval en derden die de werf betreden.

De drie personages, genaamd Manneke, Menneke en Vrouwke, komen tal van HSSE-gerelateerde situaties tegen. De drie personages, genaamd Manneke, Menneke en Vrouwke, komen tal van HSSE-gerelateerde situaties tegen.

HSSE-coördinator Arnold van Sluijs is betrokken geweest bij de totstandkoming van het nieuwe boekje. “Ons oude HSSE-boekje bevatte heel veel tekst, iets wat we in deze nieuwe versie wilden verminderen”, zegt hij. “Maar we wilden deze serieuze boodschap ook op een leukere manier overbrengen.” De hoeveelheid tekst in het nieuwe boekje is teruggebracht tot de meest cruciale aspecten van de verschillende HSSE-kwesties in Vlissingen-Oost; de 15 belangrijkste onderwerpen worden behandeld in 40 pagina’s met beknopte en ‘to-the-point’ bullet points. Het speelse element werd toegevoegd met hulp van het Scalda College in Vlissingen. “We hebben Scalda-studente mediavormgeving Faye Roos gevraagd ons te helpen bij het creëren van deze personages; we wilden dat ze stoer en ludiek waren.”

Lezers van het boekje worden onder andere gewaarschuwd voor de risico's van werken met gevaarlijke stoffen. Lezers van het boekje worden onder andere gewaarschuwd voor de risico's van werken met gevaarlijke stoffen.

Een blik in het nieuwe HSSE-boekje (of de afbeeldingen bij dit artikel) laat zien hoe effectief deze meer luchtige aanpak kan zijn. De drie personages, genaamd Manneke, Menneke en Vrouwke, komen tal van HSSE-gerelateerde situaties tegen, variërend van ‘Werken in besloten ruimten’ en ‘Brandpreventie’ tot ‘Gevaarlijke stoffen’ en ‘Afvalbeheer’.

Behalve in het nieuwe HSSE-boekje zijn Manneke, Menneke en Vrouwke ook te vinden op de LMRA-kaarten (Last-Minute Risk Assessment) van Damen Naval. “We overwegen om deze nieuwe drie HSSE-ambassadeurs ook te gebruiken in onze onboarding- en trainingsvideo’s”, vult Arnold aan. “En – wie weet – verspreiden ze zich naar andere bedrijven in de Damen Groep. Als iemand anders ze wil gebruiken, zijn ze van harte welkom om contact met ons op te nemen.”