De taak van een Ondernemingsraad van een bedrijf is om medewerkers en management met elkaar in contact te brengen en zo communicatielijnen te creëren om eventuele problemen op te sporen en aan te pakken. Voor Djordje Kostic, de onlangs gekozen voorzitter van de OR van Damen Shiprepair Vlissingen (DSV), betekent dit ook “meer proactief in plaats van reactief” zijn.

Djordje werkt al meer dan 25 jaar bij Damen. Momenteel werkt hij als productiecoördinator bij DSV en sinds zeven jaar is hij ook secretaris in de Ondernemingsraad van het bedrijf. Bij de recente verkiezingen eerder dit jaar is hij echter gekozen tot voorzitter van de ondernemingsraad. En hij heft ambitieuze plannen voor zijn nieuwe functie. “Ons doel is om onze activiteiten naar een hoger plan te tillen”, legt hij uit. “De vorige OR was zeker acceptabel – we willen alleen een versnelling hoger gaan.”

De OR van DSV bestaat uit zeven personen die alle afdelingen van het bedrijf vertegenwoordigen (er werken ongeveer 118 mensen bij DSV). “Naast mijzelf hebben we een nieuw lid Eelco Wisse, die al ervaring heeft met OR-werk bij een vorige werkgever en Ilona Kreikamp die net als ik ook al langer lid is van de OR”, zegt Djordje. “Daarnaast zijn er vier nieuwe leden – Erik Bongers, Rychard Bongers, Kevin Verkaik en Richard Traas – met nog geen OR-ervaring, maar met veel goede wil om ervoor te gaan!”

De nieuwe OR (v.l.n.r.): Erik Bongers, Richard Bongers, Richard Traas, Ilona Kreikamp, Djordje Kostic, Eelco Wisse en Kevin Verkaik. De nieuwe OR (v.l.n.r.): Erik Bongers, Richard Bongers, Richard Traas, Ilona Kreikamp, Djordje Kostic, Eelco Wisse en Kevin Verkaik.

Zij beginnen hun ambtstermijn met een training om hun OR-vaardigheden aan te scherpen. “Deze cursus wordt gegeven door een extern adviesbureau dat de cursusinhoud specifiek op ons zal afstemmen, op basis van motivatiebrieven die elk lid heeft geschreven over zijn rol en redenen om deel uit te willen maken van de OR,” voegt Djordje eraan toe.

Als we kijken naar de verschillende onderwerpen die de ondernemingsraden gewoonlijk bespreken, is er één in het bijzonder dat Djordje na aan het hart ligt. “We leven in een maatschappij waar heel weinig jonge mensen in deze technische sector komen. Daarom moet DSV als bedrijf actief nieuwe technische medewerkers werven. De OR kan hierin een belangrijke rol spelen; we kunnen het managementteam tips geven over hoe we onze werkplek en de technische functies aantrekkelijk kunnen maken voor jongeren. Zodat de gemiddelde jongere niet meer schappen wil vullen bij Albert Heijn, maar schepen wil bouwen.”

"We zullen ervoor proberen te zorgen dat iedereen gehoord wordt in onze gesprekken met het managementteam proberen, zodat we samen beter kunnen werken.” Djordje Kostic

Djordje wil dat de OR zich proactiever opstelt als het om recruitment gaat. “Als ik weet dat een collega van mij over vier jaar met pensioen gaat, dan moet er nog dit jaar een vervanger gevonden worden. De technische vaardigheden voor zoiets als scheepsbouw is namelijk niet iets wat je in een paar maanden kunt leren; het is een langer proces.”

De huidige arbeidsmarktsituatie is natuurlijk niet het enige onderwerp dat de ondernemingsraad van DSV op de agenda heeft staan. “Uiteraard bespreken we het komende jaar ook andere onderwerpen”, zegt Djordje. “Praktische zaken als standaard werkprocedures, het belang van veiligheid, interne discussies over arbeidsvoorwaarden, gesprekken over werkdruk en werknemerswelzijn bijvoorbeeld. In het algemeen moeten de mensen die hier werken het gevoel hebben dat ze met elk onderwerp bij elk lid van de OR terecht kunnen. En dan zullen we in onze gesprekken met het managementteam proberen ervoor te zorgen dat iedereen gehoord wordt, zodat we samen beter kunnen werken.”