De nieuwgekozen leden van de Ondernemingsraad (OR) van Damen Naval werden eerder dit jaar al in Schelde Schakels voorgesteld. Nu is het tijd om kennis te maken met drie leden van de Onderdelen Commissie-Kantoren van het stadskantoor van Damen Naval in Vlissingen: Rens van Rijswijk, Noël de Clippelaar en Yvana Halajdenko.

Kunnen jullie beginnen met uit te leggen wat de Onderdelen Commissie-Kantoren is?
Rens: “Dit is een onderafdeling van de Ondernemingsraad (OR). We werken aan de verschillende faciliteiten op de vestigingen Vlissingen en Schiedam. Productie op Vlissingen-Oost heeft een eigen Commissie. In deze Commissie zitten we met z’n zessen; naast Yvana, Noël en mijzelf zijn dat Arjan Thiellier, Dennis van der Werf en Thijs Broere.”

Wat is het doel van deze Commissie?
Noël: “Ons doel is om de werkomstandigheden op de kantoren in Vlissingen en Schiedam zo prettig mogelijk te maken. Daartoe houden we ons bezig met faciliterende onderwerpen om de kantoren duurzamer, comfortabeler en gebruiksvriendelijker te maken. We fungeren als eerste aanspreekpunt voor ideeën, bespreken ze en geven ze door aan Locatiebeheer.”

Wat is het belangrijkste verschil tussen de OR en de OC?
Rens: “Het belangrijkste verschil tussen de OR en OC is dat de OR er is voor heel Damen Naval, dat gaat over onderwerpen die ook in zijn geheel gelden voor de medewerkers van Damen Naval. De OC is er meer voor facilitaire onderwerpen, waarbij OC-Office zich alleen richt op de kantoren in Vlissingen en Schiedam en OC-Production zich alleen richt op de productielocatie(s).”

Jullie zijn dit jaar gestart met nieuwe leden. Wat hebben jullie tot nu toe bereikt?
Yvana: “We zien dat Damen Naval groter wordt en dat de werkplekken drukker worden. Daarom hebben we gekeken naar zaken als de luchtkwaliteit en geluidsniveaus. Tot nu toe hebben we dit jaar gezorgd voor magnetrons in de koffiecorners, beter onderhouden koffiemachines, installatie van geluidsreducerende panelen, verbeterde ventilatie in de toiletten en zonnepanelen op de fietsenstallingen.”

En wat staat er op jullie ‘to-do’ lijst?
Yvana: “We zijn nog met een aantal zaken bezig, zoals de oplaadcapaciteit voor elektrische voertuigen en fietsen en de veiligheid van fietsers rond de fietsenstalling. Voor gebouw 38 willen we CO2-monitoringapparatuur introduceren, ervoor zorgen dat elke verdieping een printer heeft, en we willen de geluidsniveaus aanpakken, waarvoor we een proef gaan doen met hoofdtelefoons met ruisonderdrukking. En we hebben algemene thema’s zoals het uitbreiden van het aantal vergaderzalen en het opzetten van een duurzaamheidsinitiatief.”

Hoe komen jullie op ideeën?
Rens: “Mensen kunnen ons face-to-face benaderen met hun ideeën en aanbevelingen. Anders hebben we een e-mailadres dat mensen kunnen gebruiken. Dit is: OC-Office@damennaval.com.”

Kunnen mensen nog steeds lid worden van deze Commissie?
Noël: “Het doel van deze Commissie is om zoveel mogelijk kantoren te bestrijken. We zijn met z’n zessen redelijk verspreid over het bedrijf, maar ja, als mensen mee willen doen, is dat ook mogelijk. Op dit moment heeft ons team geen collega’s van het Schiedamse kantoor; misschien dat door het delen van dit artikel iemand van het Schiedamse kantoor ons ambitieuze team wil komen versterken?”