Klanten van Damen Schelde Marine Services (DSMS) kijken er ieder jaar naar uit: de publicatie van de nieuwe Sulzer-kalender met foto’s uit de geschiedenis van deze legendarische dieselmotoren. De 2023-editie is een combinatie van oud en nieuw: met foto’s die genomen zijn in 1929 én bijna zeventig jaar later in 1997. DSMS geeft de kalender sinds 2006 uit en hij wordt ieder jaar populairder, vertelt MT-lid Rémy Quist die de uitgave de afgelopen acht jaar heeft gecoördineerd.

“De kalender is een mooie manier om onze klanten te bedanken dat ze het afgelopen jaar zaken met ons hebben gedaan en om ze te laten zien wat een rijke geschiedenis ons bedrijf heeft”, zegt Remy. “De Sulzer is een echte legacy onder de motoren en omdat we ze zelf gebouwd hebben, is het leuk om dat met de kalender te laten zien.”

Sulzer is een Zwitsers bedrijf dat sinds 1898 dieselmotoren produceerde. In 1921 verleende het bedrijf een licentie aan de Koninklijke Maatschappij De Schelde om de motoren in Vlissingen te bouwen. In de Machinefabriek werden de enorme motoren gebouwd en de kalender laat prachtige beelden zien uit de productiehallen.

“De kalender is een mooie manier om onze klanten te bedanken dat ze het afgelopen jaar zaken met ons hebben gedaan en om ze te laten zien wat een rijke geschiedenis ons bedrijf heeft.” Rémy Quist

Remy: “Sulzer staat synoniem voor Zwitserse kwaliteit en de naam is nog steeds heel bekend. Er vaart nog één schip met een Schelde-motor: de Høegh Trigger uit 1976, het laatste schip dat in Vlissingen Stad van stapel liep.”

Het is iedere keer weer een uitdaging om de foto’s te kiezen, want met ruim 60.000 Sulzer-foto’s in de collectie van het Zeeuws Archief is er genoeg keuze om de kalender nog heel veel jaren te blijven maken.

Van de 2023-kalender zijn 500 grote exemplaren gemaakt en 500 kleinere bureaukalenders. “Ze zijn de hele wereld over gestuurd: van Zuid-Amerika tot de verste uithoeken van Azië”, vertelt Arnold Suykerbuyk, Managing Director van DSMS. “We drukken bewust in een relatief kleine oplage, want we willen de kalender wel bijzonder houden.”