Elk jaar treffen de R&D medewerkers binnen de Damen Groep elkaar op een gezamenlijke bijeenkomst, het Damen Innovation, Development & Research Event, dat altijd een hele dag duurt. Het is dé gelegenheid om elkaar beter te leren kennen, inspiratie op te doen en van elkaar te horen wie binnen Damen bij welke thema’s en trajecten betrokken is.

Maar het ID&R Event van dít jaar, op 28 januari jl. zal de boeken ingaan als een wel heel bijzondere editie. Voor het eerst in zijn elfjarig bestaan vond het treffen vanwege corona namelijk online plaats – via Teams om precies te zijn. Bovendien duurde het dit keer niet een hele dag, maar een paar uurtjes.

Het was in het begin even wennen om elkaar niet in levende lijve, maar virtueel te ontmoeten, maar al met al was het toch een zeer geslaagd webinar, blikt Joep Broekhuijsen terug. “De R&D Managers hadden een aantrekkelijk programma samengesteld met een paar interessante sprekers”, aldus Joep. “In het welkomstwoord ging Jan-Wim Dekker van de Executive Board van Damen Shipyards Group in op het grote belang van research voor ons concern. We hadden ook een gastspreker, Paul Grootendorst van Dassault Systèmes, de softwareleverancier waar Damen mee samenwerkt op het gebied van ontwikkeling van ontwerp- en analyse software voor onder meer het F126 project.”

Kort vóór het Damen Innovatie, Development & Research Webinar 2021 kregen alle deelnemers een fraai magazine waarin alle publicaties, onder meer in Damen Nieuws, zijn gebundeld over de vorig jaar door de R&D specialisten ontplooide activiteiten. Kort vóór het Damen Innovatie, Development & Research Webinar 2021 kregen alle deelnemers een fraai magazine waarin alle publicaties, onder meer in Damen Nieuws, zijn gebundeld over de vorig jaar door de R&D specialisten ontplooide activiteiten.

Paul Grootendorst vertelde de deelnemers over de ongekende mogelijkheden van Simulation Driven Design met behulp van 3DEXPERIENCE, een door Dassault Systèmes ontwikkeld platform waarin medewerkers, partners en klanten van een bedrijf (samen) kunnen werken aan 3D-ontwerpen en waarin alle bedrijfsprocessen daaromheen aan elkaar worden gekoppeld.

De circa honderd deelnemers aan het Damen ID&R Webinar hadden bij wijze van ludiek gebaar in de week voorafgaand aan het evenement een pakketje thuisgestuurd gekregen met een biertje, frisje en borrelnootjes. Die waren bedoeld voor de traditionele borrel na afloop, die zich dit keer eveneens virtueel voltrok. Hoe dat ging? “Het mooie van Teams”, zegt Joep, “is dat je ook aparte meeting rooms kunt aanmaken. Groepjes van elk vijf mensen werden willekeurig ingedeeld in zo’n ruimte om samen gezellig te kunnen kletsen en kennis uit te wisselen. Na tien minuten werd je daar weer uitgehaald en belandde je in een andere digitale ruimte met weer andere mensen. Daar haakte je dan aan op het onderwerp dat zíj op dat moment aan het bespreken waren…”

Het was, kortom, een bijzonder treffen dat velen nog lang zal bijblijven.

Voorafgaand kregen alle deelnemers een fraai magazine, waarin alle publicaties, onder meer in Damen Nieuws, over de in 2020 door de R&D specialisten ontplooide activiteiten zijn gebundeld. Deze R&D Synopsis 2020 viel erg in de smaak.