De bel van Damen Naval is nog nooit eerder zo vaak te horen geweest als tijdens de zomerbarbecue van 13 juli. De oude scheepsbel die wordt gebruikt om nieuwe projecten in te luiden, stond naast de dansvloer en sommige collega’s konden de verleiding niet weerstaan. Eerder op de dag had Algemeen Directeur Roland Briene de bel gebruikt om te vieren dat het contract voor de nieuwe Anti-Submarine Warfare Fregatten officieel is ondertekend. Ook werd stilgestaan bij het feit dat de Europese Commissie twee European Defence Fund (EDF) onderzoeksvoorstellen, waarbij Damen Naval nauw betrokken is, heeft goedgekeurd.

Op een halfzonnige, maar winderige dag verzamelden zo’n 520 collega’s zich in en om gebouw M64 platenshop, waar ze zich voor een avond in Ibiza waanden. Het team van Arnold’s Licht en Geluid had een festivalsfeer gecreëerd met tenten, palmbomen, zitjes en leuke accessoires. SEC Catering had een heel buffet aan lekkernijen voorbereid, inclusief hamburgers, spicy potato wedges, kipspiesen, maiskolven, worstjes, gerookte zalm en meer. Natuurlijk waren er ook toetjes en konden gasten zich tegoed doen aan iced coffees en mocktails.

Ibiza vibes met een vleugje Hawaii: Roland Briene opende de avond met een korte toespraak. Ibiza vibes met een vleugje Hawaii: Roland Briene opende de avond met een korte toespraak.

De avond begon met een korte toespraak van Roland die zich, net als de andere leden van het MT, had gekleed in fleurige Hawaii shirts met bloemenkransen. “We konden niet op tijd aan Ibiza-shirts komen”, verklaarde hij. “Dit is een bijzondere avond want we luiden de bel voor een aantal nieuwe contracten en daarnaast vieren we dat we ook op alle lopende projecten mijlpalen hebben bereikt. Ik weet dat iedereen het de laatste tijd heel druk heeft gehad, maar dat heeft zich vertaalt in mooie successen.”

Het belluiden werd verdeeld in drie etappes. Eerst mocht het team van het EuroGuard project op het podium komen. Dit onderzoek, onder leiding van Project Manager Research Joep Broekhuijsen, kijkt naar de haalbaarheid van innovatieve oplossingen in het ontwerp van middelgrote autonome marineschepen. Het volledige budget voor het project zal gefinancierd worden door de Europese Commissie en bijdragende lidstaten en daarom mocht Joep de bel luiden.

Vera Leijten, Ronald Lukasse, Joop Noordijk en John Beelen luidden de bel voor de vier ASW-fregatten. Vera Leijten, Ronald Lukasse, Joop Noordijk en John Beelen luidden de bel voor de vier ASW-fregatten.

Het REACTS-project van Proposal Engineer Koen Audenaert onderzoekt de mogelijkheid voor een multi-domain fast response systeem dat satellieten binnen 72 uur kan lanceren. De studie kijkt naar landlanceringen, vaste en mobiele lanceringen, lanceringen vanuit de lucht en zeelanceringen. Damen is verantwoordelijk voor het conceptuele ontwerp van het systeem voor lancering op zee en Koen mocht namens zijn team de bel luiden.

En toen was de beurt aan het team van ASWF. Project Directeur Joop Noordijk verzamelde zo veel mogelijk mensen van zijn team op het podium om maar liefst vier keer de bel te luiden, eenmaal voor ieder fregat. Terwijl de echo’s van de bel nog nagalmden werd de barbecue officieel geopend en kon iedereen gaan genieten. Aan het eind van de avond kregen alle aanwezigen een kleinigheid cadeau die zoals Roland het verwoordde een “mooie indruk zullen maken op het strand”: teenslippers met een ASWF-silhouet en het Damen-logo op de zool.

Bekijk hieronder een sfeerimpressie van de barbecue.