Michel Kloeg is een enthousiaste doener. De exploitant van het nieuwe Hotel De Timmerfabriek dat in april de deuren opent steekt graag de handen uit de mouwen. En dat werpt vruchten af. Hij beheert onder de noemer Kloeg Collection inmiddels vier hotels in Zeeland. In een ervan, het Beach Hotel in Zoutelande, spreken we hem over het project-De Timmerfabriek, waarover de van oorsprong Rotterdamse ondernemer een heel goed gevoel heeft. “Als onderdeel van het Scheldekwartier is de komst van het hotel medebepalend voor de metamorfose die Vlissingen momenteel ondergaat”, zegt hij. “Ik denk dat oud-inwoners die lang zijn weggeweest en terugkomen, de stad bijna niet meer zullen herkennen…”

Hotel De Timmerfabriek exploitant Michel Kloeg. Hotel De Timmerfabriek exploitant Michel Kloeg.

“De Timmerfabriek wordt prachtig”, zegt Michel, die straks het hotel, het restaurant en de bar in de voormalige fabriek gaat exploiteren. “We hebben in het hotel de ruimtelijkheid die het gebouw oorspronkelijk had mooi kunnen behouden door onder meer metershoge glazen wanden te realiseren in het restaurantgedeelte. Ik wil straks ook een soort permanente tentoonstelling in het hotel inrichten van voorwerpen die herinneren aan het roemrijke verleden van scheepswerf De Schelde. In de nok hebben we een authentieke, beweegbare kraan die daar nog altijd hing, gewoon laten hangen. ’t Is een kraan die wel vijfduizend kilo kan tillen.”

“Hij werkt zelfs nog; we vonden het zonde om die weg te halen…. Zo benadrukken we dat het gebouw historie heeft. Het is een knipoog naar vroeger. We willen daarnaast van het hotel een plek maken waar iedereen – boeren, burgers en buitenlui – zich thuis voelt. Iedereen is welkom: of het nu in de lobby, het restaurant, aan de bar of op ons grote terras is. Uiteindelijk is het een gebouw dat van ons allemaal is: een stukje erfgoed dat we zonder De Schelde niet hadden gehad.” Achter het hotel gaat Michel ook nog een appartementengebouw exploiteren onder de naam De Dokwerker, dat echter nog gerealiseerd moet worden.

Een impressie van de foyer van Hotel De Timmerfabriek. Een impressie van de foyer van Hotel De Timmerfabriek.

Net als het hotel zelf, is de bouw van De Dokwerker een samenwerking van Michel en de Goese projectontwikkelaar TEAMforREAL. Er komen in De Dokwerker 58 twee- en vierpersoons appartementen, zodat het hotel en het appartementengebouw samen straks 126 kamers en appartementen zullen tellen. Het hotel telt er 68. “In De Dokwerker kun je als toerist een nachtje logeren, maar deze appartementen zijn ook bij uitstek geschikt voor een langer verblijf”, vertelt Michel. “Je kunt er in feite gewoon in wonen, ze hebben een wasmachine, droogtrommel et cetera.”

In de nog te bouwen annex De Dokwerker komen 58 twee- en vierpersoons appartementen. In de nog te bouwen annex De Dokwerker komen 58 twee- en vierpersoons appartementen.
“Als onderdeel van het Scheldekwartier is de komst van het hotel medebepalend voor de metamorfose die Vlissingen momenteel ondergaat.” Michel Kloeg
Joeri Beekman van projectontwikkelaar TEAMforREAL. Joeri Beekman van projectontwikkelaar TEAMforREAL.

“Het lijkt me geweldig om met Damen een samenwerking op te kunnen zetten die voor beide partijen goed voelt en waarbij Hotel De Timmerfabriek centraal staat.” TEAMforREAL kocht de leegstaande Timmerfabriek in 2017. “Wij zagen toen meteen al mogelijkheden”, vertelt Joeri Beekman van de Goese projectontwikkelaar. “We vonden het een uniek gebouw. Het heeft een bijzondere, industriële uitstraling en dat vinden mensen tegenwoordig prachtig.” De projectontwikkelaar had dus grootse plannen voor het gebouw, maar omdat het een rijksmonument was moest er wel eerst onderhandeld worden met monumentencommissies voordat de verbouwing kon starten.

Want het karwei moest plaatsvinden binnen de kaders van de Monumentenwet. “Die gesprekken met de monumentencommissies duurden zo’n anderhalf jaar, maar uiteindelijk zijn we er samen uitgekomen”, vertelt Joeri. “Er moest natuurlijk heel wat gebeuren aan het gebouw. Het is feitelijk een betonnen cascogebouw. En met heel veel ramen. Logisch, want er werden houten meubels gemaakt voor de schepen die De Schelde bouwde, dat is ambachtelijke arbeid waar je een timmermansoog voor nodig hebt en dat werk konden de timmerlieden alleen bij een perfecte lichtinval doen, vandaar al die ramen.”

“De originele gietijzeren ramen op de begane grond die er al sinds 1914 in zitten mochten we van de monumentencommissies niet vervangen en die hebben we dan ook intact gelaten. Verder is het hele gebouw voorzien van nieuwe ramen, die vrijwel hetzelfde ogen als de oude qua vlakverdeling – met kleine ruitjes – en kleurstelling. En ze kunnen open, want dat konden de oude ramen niet. Als je in Zeeland op vakantie bent wil je natuurlijk wel je raam open kunnen zetten om de zeelucht op te snuiven. Ook de opvallende glazen kapconstructie op het dak is behouden, maar is wel verstevigd en ook voorzien van dubbel glas.”

De plannenmakers willen het uiterlijk van het gebouw echt in oorspronkelijke staat herstellen, inclusief het karakteristieke torentje. De plannenmakers willen het uiterlijk van het gebouw echt in oorspronkelijke staat herstellen, inclusief het karakteristieke torentje.

De plannenmakers wilden het uiterlijk van het ruim honderd jaar oude gebouw echt in oorspronkelijke staat herstellen, dus mét het karakteristieke torentje, dat er in de oorlog is afgeschoten en dat nadien bij het herstel van het gebouw niet meer is vervangen. “We wilden het pand de originele look and feel geven, dus we zijn bij het project uitgegaan van de oorspronkelijke bouwtekeningen. Daarom ook is dit torentje teruggeplaatst. Sinds begin september prijkt het weer als vanouds op het gebouw”, aldus Joeri. “En helemaal boven in het torentje, vlak onder de kap, komt een prachtige bruidssuite”, voegt Michel eraan toe.

Joeri en Michel denken dat de bouw van het hotel in de oude fabriek als een trigger heeft gewerkt voor de verdere ontwikkeling van het Scheldekwartier. “Toen wij in 2017 begonnen, was er hier nog bijna niets en kijk eens hoe het gebied sindsdien is opgebloeid”, zegt Joeri. “We zijn ervan overtuigd dat het hotel straks rendabel zal zijn. Uit onderzoek blijkt dat het toerisme in Zeeland tot 2030 nog met ruim vijftig procent zal groeien.” Michel: “Als je bedenkt dat Vlissingen op een inwonertal van 44.000 nog geen 350 hotelkamers telt en de gemeente Veere met de helft minder inwoners vier keer zoveel, dan is er nog genoeg groei in Vlissingen mogelijk.”

Helemaal boven in het torentje, vlak onder de kap, komt een prachtige bruidssuite. Helemaal boven in het torentje, vlak onder de kap, komt een prachtige bruidssuite.

“Je ziet ook dat Vlissingen, dat vroeger bekend stond als een ruige en rauwe havenstad, kapitaalkrachtige nieuwe inwoners trekt, dat doet de stad goed. Voor het Timmerfabriek-project zijn we uitgegaan van een kwaliteitsniveau van ruim vier sterren en allerlei partijen rondom ons in het gebied zullen daarvan profiteren. Het hele Schelde-gebied zal gaan bruisen, de stad komt tot nieuwe wasdom. Het is goed dat het gemeentebestuur, soms tegen de stroom in, heeft gerealiseerd wat het op zijn lijstje had staan. Als je daar dan ook ondernemers bij betrekt, krijg je uiteindelijk het voorzieningenniveau dat je wenst.” Over pakweg een halfjaar gaat Hotel De Timmerfabriek open.

De 68 kamers en appartementen in het hotel zijn feitelijk eigendom van particuliere beleggers, die deze hebben gekocht en die, door ze te laten verhuren, een aandeel hebben in de exploitatie van het hotel. Voor TEAMforREAL is de Timmerfabriek “het meest bijzondere project dat wij tot nu toe hebben gerealiseerd”, zegt Joeri. “Het heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen. Persoonlijk heb ik er vanaf het begin mijn ziel en zaligheid in gelegd. En dat komt ook omdat het zo’n speciaal gebouw is. Hóe bijzonder, ervaar je eigenlijk pas als je er doorheen loopt, en dat doe ik wekelijks. Voor Damen zou het trouwens een prima locatie zijn om straks in stijl relaties te kunnen ontvangen…”

De 68 kamers en appartementen in het hotel zijn eigendom van particuliere beleggers, die, door ze te laten verhuren, een aandeel hebben in de exploitatie van het hotel. De 68 kamers en appartementen in het hotel zijn eigendom van particuliere beleggers, die, door ze te laten verhuren, een aandeel hebben in de exploitatie van het hotel.