In het gloednieuwe overdekte droogdok op de Peene-Werft in Wolgast was de allereerste sectie van het eerste F126-fregat te bewonderen. Die was speciaal naar de hal verplaats voor de kielleging en vormde een stoere achtergrond voor de feestelijke ceremonie. Zo’n 180 gasten waren aanwezig waaronder ook Bondsminister van Defensie Boris Pistorius, Inspecteur van de Duitse Marine, Vice-Admiraal Jan Christian Kaack, Minister-President van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern en voorzitter van de Duitse Bondsraad Manuela Schwesig en de Minister-President van de deelstaat Nedersaksen Stephan Weil.

In zijn toespraak grapte Minister Pistorius dat het een belangrijk event moest zijn als er niet één, maar twee Minister-Presidenten aanwezig waren en hij noemde het F126-project uiterst bijzonder. “Met de bouw van de F126 fregatten verzekeren we de toekomstige operationele paraatheid en assertiviteit van de Duitse marine voor de uitdagingen van de toekomst. De F126 kan doelen onder water, op het water en in de lucht aanvallen met de modernste wapens. De huidige dreigingssituatie laat zien hoe belangrijk afschrikking en verdediging zijn in de Noordzee en de Oostzee, maar ook op de wereldzeeën. Met de F126 heeft de marine precies het juiste gereedschap voor deze taken, ook die met onze bondgenoten.”

De kiellegging van het eerste F126-fregat vond plaats op de Peene-Werft in Wolgast. De kiellegging van het eerste F126-fregat vond plaats op de Peene-Werft in Wolgast.

De Minister hintte dat de Duitse regering snel de beslissing zou nemen om nog twee fregatten te bestellen. “Met zes fregatten van dit type zijn we klaar voor de uitdagingen. Ga ervan uit dat we voor zes fregatten gaan. We hebben er zes nodig, niet vier.” Op 12 juni heeft de Duitse Bondsdag groen licht gegeven voor de aanschaf van twee extra F126 fregatten en op 19 juni is het contract getekend.

De Peene-Werft in Wolgast ligt in Mecklenburg-Vorpommern en als Minister-President van de deelstaat roemde Manuela Schwesig het werk van de medewerkers. “Met de bouw van het achterschip van de fregatten is Peene-Werft betrokken bij het grootste scheepsbouwcontract in de geschiedenis van de Duitse marine: een Nederlands-Duits samenwerkingsproject met een ordervolume van meer dan 5 miljard euro. Het project stelt banen veilig op de scheepswerf. De deelstaatregering heeft altijd achter de scheepswerven gestaan, omdat we zelfs in moeilijke tijden ervan overtuigd waren dat de maritieme economie een belangrijke industriële sector is. De scheepswerven, de toeleveranciers, de havens, de industriële producenten direct aan de kades – dat is het industriële hart van onze staat.” Ze benoemde ook nog hoezeer ze onder de indruk was van haar bezoek aan Damen Naval in Vlissingen in het voorjaar.

“Het zou natuurlijk fantastisch zijn om een vijfde en zesde schip te bouwen. Maar we wachten nog even met de vlag uithangen tot het officieel bevestigd is dat ze besteld gaan worden.” Magiel Venema

Op 5 december 2023 werd officieel een start gemaakt met de productie van de F126-fregatten met het snijden van het eerste staal. Ook die ceremonie vond plaats in Wolgast. Nu, op schema, was de eerste sectie klaar voor de kiellegging. Het eerste schip zal de naam ‘Niedersachsen’ krijgen en hiermee is, zoals gebruikelijk, ook de naam van scheepsklasse ‘Niedersachsen’.

“Het is een bijzondere eer voor de deelstaat Nedersaksen dat het eerste schip van de nieuwe klasse F126-fregatten onder de naam Niedersachsen zal varen”, vertelde Stephan Weil, minister-president van Nedersaksen. “Met dit schip zetten wij een lange en goede traditie voort die de bijzondere band van Nedersaksen met de marine benadrukt. De bouw van de schepen van de Niedersachsen-klasse zal ertoe bijdragen dat Noord-Duitsland een belangrijke locatie blijft voor de bouw van oppervlakteschepen en belangrijke maritieme technologieën. Ik wens de scheepswerven in Wolgast, Kiel en Hamburg veel succes tijdens de bouwperiode!”

Na de speeches volgde de officiële ceremonie waarbij een plaquette met een speciale munt bevestigd werd met vier spijkers op een houten plank. Minister Pistorius hamerde de eerste spijker in de plank, gevolgd door Stephan Weil, Manuela Schwesig en Viceadmiraal Kaack. Over de plaquette kwam een beschermingsplaatje dat ook met vier spijkers werd bevestigd voor Vice-Admiraal Carsten Stawitzki, Hoofd van de afdeling bewapening bij het Duitse ministerie van Defensie, flottielje-admiraal Andreas Czerwinski, hoofd van de Afdeling Zeesystemen van BAAINBw, BAAINBw Projectleider Rudolf Braun en de beide Projectdirecteuren Frank Verhelst van Damen Naval en Sascha Eilers van Blohm+Voss.

De Duitse media waren en masse naar Wolgast gekomen en na de ceremonie was er kort tijd voor foto’s en interviews. Daarna was er een gezamenlijke lunch en aan het einde van het programma kreeg iedereen een F126-model om in elkaar te zetten.

Projectdirecteur Frank Verhelst houdt de spijker vast terwijl zijn Blohm+Voss-collega Sascha Eilers de hamer hanteert. Projectdirecteur Frank Verhelst houdt de spijker vast terwijl zijn Blohm+Voss-collega Sascha Eilers de hamer hanteert.

CEO Arnout Damen en COO Marc van Heiningen vertegenwoordigden Damen Shipyards Group en namens Damen Naval waren onder andere MT-leden Roland Briene, Richard Keulen, Kathrin Rohloff, John Jansen en Jan van de Erve, Executive Director Hein van Ameijden, Damen Naval Germany Directeur Magiel Venema en F126 Projectdirecteur Frank Verhelst aanwezig.

“Het was een grote eer om zo veel belangrijke gasten te mogen verwelkomen. We hebben voor de ceremonie waardevolle gesprekken gehad met Vice-Admiraal Kaack, Minister-President Schwesig en Defensieminister Pistorius en hen een update gegeven over de voortgang van het project. Ook hebben ze medewerkers van de werf ontmoet”, vertelde Magiel Venema. “Het was heel mooi om de speech van Minister Pistorius te horen en het zou natuurlijk fantastisch zijn om een vijfde en zesde schip te bouwen. Maar we wachten nog even met de vlag uithangen tot het contract officieel getekend is.” Inmiddels is het contract getekend.

Projectdirecteur Frank Verhelst, die heel dapper de spijker vasthield terwijl zijn Blohm+Voss-collega Sascha Eilers de hamer hanteerde, was ook vol lof over de ceremonie. “Het was een heel geslaagd event en ik ben heel blij dat de collega’s op alle F126-locaties via de livestream mee konden kijken. Dit was een heel belangrijke mijlpaal voor ons project en die diende met iedereen gevierd te worden. We werken nu met zijn allen hard toe naar de volgende mijlpaal.”

Bekijk hieronder de (Duitstalige) film van de kiellegging.