Er is veel te melden over het F126 project van Damen Naval. Het eerste opmerkelijke feit is dat het project op 19 juni zijn vierde jaar inging. Nadat het Duitse Bundeswehramt für Bundeswehr Equipment, Informationstechnik und In-Service Support (BAAINBw) in 2020 het contract verwierf voor het ontwerp en de bouw van vier multifunctionele fregatten, werden de afgelopen drie jaar besteed aan het vaststellen van de kritieke processen die door de klant worden vereist, het ondertekenen van contracten met leveranciers en het boeken van vooruitgang op het gebied van scheepsontwerp en engineering.

Projectdirecteur Frank Verhelst. Projectdirecteur Frank Verhelst.

“We zijn nu drie jaar bezig met dit omvangrijke project”, zegt projectdirecteur Frank Verhelst van de F126, “en we zijn er trots op dat we op schema liggen. Het is niet gemakkelijk geweest: we zijn geconfronteerd – en worden nog steeds geconfronteerd – met tal van uitdagingen uit verschillende richtingen en allemaal tegelijk, maar we vinden onze weg. Dit heeft enorme inspanningen gevergd van onze teams in Vlissingen, Schiedam, Hamburg en Roemenië. Ik wil hen bedanken voor hun inzet voor dit once-in-a-lifetime project.”

Naast het werken aan hun interne processen, besteedt het F126 team ook aandacht aan het organiseren van activiteiten om het momentum met de externe partners te stimuleren. De evenementen van dit jaar zijn onder andere:

 • Duits wervenbezoek
  In maart brachten leden van de Damen-engineeringafdeling een bezoek aan Peene Werft in Wolgast en German Naval Yards in Kiel (ter info: de vier fregatten worden gebouwd op drie Duitse werven, de derde werf is Blohm+Voss in Hamburg). Het doel van de reis was dat alle betrokkenen hun collega’s beter konden leren kennen. “Het was de perfecte gelegenheid voor ons planningsteam om onze manier van werken op het gebied van logistiek en planning te presenteren,” zegt Frank, “maar ook een kans voor ons om meer te weten te komen over de specifieke manier waarop onze Duitse partners werken.” Er staan nog meer bijeenkomsten en workshops gepland voor het hele jaar.
Het F126 team besteedt aandacht aan het organiseren van activiteiten om het momentum met de externe partners te stimuleren. Het F126 team besteedt aandacht aan het organiseren van activiteiten om het momentum met de externe partners te stimuleren.
 • Bezoek Thales NL
  Ook in maart ging een groep specialisten van Damen naar Thales NL in Hengelo om meer te leren over de systemen waar Thales aan werkt voor het F126 project. “Thales had een boeiend en interessant programma voor ons georganiseerd”, vervolgt Frank. “Dit bestond onder andere uit presentaties over hun combat managementsysteem TACTICOS en rondleidingen door hun productiefaciliteiten.”
 • Eerste industriële training
  Begin mei hield Damen Naval haar eerste training voor leden van de Duitse marine. Deze driedaagse cursus was de eerste van de meer dan tweehonderd industriële trainingen die de komende jaren zullen volgen. De inhoud van deze eerste cursus omvatte een breed scala aan onderwerpen, variërend van ‘Wapens & Platformsystemen’ en ‘Missiemodules’ tot ‘Training op het land’ en ‘Automatisering’. De volgende cursus (een diepgaand zevendaags programma met een overzicht van de F126 ‘Einsatzsystemen’) staat gepland voor november.
 • Voortdurend contact met Duitse stakeholders
  De voortgang van het F126 project betekent ook dat de rol van het kantoor van Damen Naval Germany in Hamburg toeneemt. Op 14 juni organiseerde het Duitse team een ontbijtbijeenkomst voor externe stakeholders in Berlijn. “Het doel van dit evenement was niet alleen om onze banden met de Duitse partners van het project te versterken, maar ook om de 175e verjaardag van de oprichting van de Duitse marine te vieren,” zegt Magiel Venema, Managing Director van Damen Naval Germany. Dit evenement laat slechts een deel van de rol zien dat het Damen Naval-kantoor in Hamburg bijdraagt aan het project. Het fungeert als de ‘Duitse hub’ van het project en faciliteert efficiënte en effectieve communicatielijnen met de partners zoals scheepswerven, leveranciers en de Duitse marine. De functie omvat ook meer ‘symbolische’ evenementen zoals het plaatsen van een model van een F126-fregat in een tentoonstelling in het Internationale Maritieme Museum in Hamburg. “Dit is een wereldberoemd maritiem museum – het feit dat ze een model van ‘ons’ F126-fregat tentoonstellen laat zien hoe belangrijk dit project is,” voegt Magiel toe.
Magiel Venema, Managing Director van Damen Naval Germany. Magiel Venema, Managing Director van Damen Naval Germany.
 • Mock-up testen van semi-opblaasbaar vaartuig voor speciale eenheden
  Tussen 22 en 26 mei vond het testen van een model op ware grootte van de FRISC (Fast Raiding, Interception and Special forces Craft) plaats op de marinebasis Eckernförde in Duitsland. Onderdeel van het contract van Damen Naval met de Duitse marine is de levering van twaalf vaartuigen voor speciale eenheden; Marine Specialised Technology Limited uit het Verenigd Koninkrijk is gecontracteerd om deze te leveren. Deze semi-opblaasbare vaartuigen kunnen worden ingezet voor operaties zoals het enteren van schepen of missies van speciale eenheden.

Mock-up testen zoals deze vinden in de vroege fase van het gedetailleerde ontwerp plaats en helpen bij het ontwerp door alle benodigde functies te visualiseren. Dit is een nuttige methode om risico’s te minimaliseren en zaken zoals de opslag van uitrusting en munitie te optimaliseren en de ergonomie te verbeteren. Eventuele wijzigingen in het ontwerp kunnen tijdens de detailengineering worden aangebracht en relatief eenvoudig en kosteneffectief worden geïmplementeerd voordat de productie van de boten begint.