Bij de Damen-bedrijven in Vlissingen hopen ze vanaf nu op zonnig, maar niet te warm weer. Dat zijn namelijk de dagen dat zonnepanelen het meest efficiënt zijn. Op Vlissingen-Oost zijn er in november en december vorig jaar 2992 panelen geïnstalleerd op het dak van assemblagehal 2 en op de gebouwen 47 en 48 naast assemblagehal 1 van Damen Naval.

“De zonnepanelen vormen een onderdeel van onze plannen om te vergroenen”, vertelt Kees Maas, Milieucoördinator bij de Koninklijke Schelde Groep, waar alle Damen-vergunningen voor Vlissingen onder vallen. “Op Vlissingen-Oost verbruiken we per jaar zo’n 10 miljoen kilowattuur. De zonnepanelen leveren ongeveer 13% van de benodigde elektriciteit op. De opgewekte stroom wordt rechtstreeks in de hallen gebruikt voor de verlichting, verwarming en de productie.”

De zonnepanelen vormen een onderdeel van de Damen-plannen om te vergroenen. De zonnepanelen vormen een onderdeel van de Damen-plannen om te vergroenen.

De overige elektriciteit wordt vanaf dit jaar ook vergroend. Voor heel Damen NL is een nieuw energiecontract voor aardgas en elektriciteit afgesloten met Vattenfall. Daarbij hebben de Vlissingse Damen-bedrijven gekozen voor 100% groene stroom. Ook het kantoor in Schiedam is 100% groen.

Er zijn plannen voor meer vergroening; zo wordt er gekeken naar de optie om het Hoofdkantoor in Vlissingen-Stad te verwarmen met warmtepompen. “Maar daar hebben we nog wel een uitdaging met de beschikbare capaciteit op het elektriciteitsnet”, legt Kees uit. Hij voegt toe dat Damen Vlissingen erg bezig is met de toekomst en hoe de bedrijven hun steentje kunnen bijdragen. “Daarbij hanteren we de Trias Energetica: dat is eerst de energievraag beperken door bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen te nemen, vervolgens te verduurzamen en tenslotte fossiele brandstoffen zo efficiënt en schoon mogelijk te gebruiken.”

Houd Schelde Schakels in de gaten voor meer Sustainability-updates.

Het grootste deel van de 2.992 zonnepanelen is op het dak van Hal 2 geïnstalleerd. Het grootste deel van de 2.992 zonnepanelen is op het dak van Hal 2 geïnstalleerd.