Het nieuwste contract van Damen Schelde Marine Services met de Noorse tanker operator Odfjell is niet het eerste in zijn soort. “Maar het is zeker de grootste”, verklaart Jeroen Caris, Commercial Manager bij DSMS. Jeroen beschrijft de contractuele omvang van DSMS als een “volledig pakket van after sales service – een plug-and-play oplossing voor de klant”. Odfjell, gevestigd in Noorwegen en opgericht in 1914, is een chemietankerbedrijf dat een vloot van 69 schepen beheert vanuit 13 kantoren over de hele wereld.

Hoewel Odfjell al bijna tien jaar klant is van DSMS, markeert dit nieuwste contract een stap voorwaarts in de klant/leverancierrelatie. “We hebben sinds 2016 een strategische samenwerking met Odfjell, waarbij we speciale voorraden voor hen aanhouden in onze magazijnen in Nederland, Shanghai en Singapore,” vertelt Jeroen verder. “Dit heeft zich echter voornamelijk geconcentreerd op de grotere motoronderdelen zoals cilindervoeringen.”

Wanneer de klant een generator-revisie aan boord moet uitvoeren, levert DSMS een container vol onderdelen en componenten. Wanneer de klant een generator-revisie aan boord moet uitvoeren, levert DSMS een container vol onderdelen en componenten.

Het nieuwste contract, dat de twee partijen begin juni tekenden, is uitgebreider en voorziet in de behoeften van een complete revisie van een scheepsgenerator. “We noemen het een ‘pitstop’-regeling,” zegt Jeroen. “Wanneer onze klant een revisie van een van zijn generatoren aan boord moet uitvoeren, leveren we een container vol met elk onderdeel en component dat hun technici nodig hebben om de klus te klaren.”

Het feit dat de container alle benodigde onderdelen bevat is niet de enige reden waarom Jeroen dit een ‘plug-and-play’ oplossing noemt. DSMS faciliteert het hele proces, van logistiek, inspecties, rapportage en inventarisatie tot het ophalen van de container met gebruikte onderdelen als de klus geklaard is. In feite kan DSMS de ‘pit-stop’ container leveren en ophalen in de haven van Odfjell’s keuze. Het is gebruikelijk dat DSMS een container aflevert in de ene haven en deze vervolgens ophaalt in de volgende haven die het schip aandoet. Hierdoor kunnen de monteurs van het schip het onderhoud tijdens het varen uitvoeren, waardoor de downtime van het schip tot een absoluut minimum wordt beperkt.

Het contract tussen DSMS en Odfjell heeft een looptijd van twee jaar en omvat 12-15 containers voor verschillende motortypes. Het contract tussen DSMS en Odfjell heeft een looptijd van twee jaar en omvat 12-15 containers voor verschillende motortypes.

Het contract tussen DSMS en Odfjell heeft een looptijd van twee jaar en omvat 12-15 containers voor verschillende motortypes. “We zijn erg blij met dit contract met zo’n bekende tankerrederij”, vervolgt Jeroen. “Als onafhankelijke leverancier met contact met de volledige toeleveringsketen kunnen we meerdere merken in een contract als dit opnemen. Dat is echt uniek. Bovendien zijn we het enige bedrijf dat zo’n uitgebreide after sales service biedt.”

DSMS wijst ook graag op de duurzaamheidsaspecten van deze ‘pitstop’-service; het transport van slechts één container per generatorrevisie van en naar het schip is zeer efficiënt. “Bovendien komen de gebruikte onderdelen bij ons terug voor reconditionering, om uiteindelijk weer opnieuw te worden gebruikt”, voegt Jeroen toe.