Mooi nieuws voor Damen Schelde Marine Services: het heeft alle activiteiten overgenomen van Ruysch International. Dit bedrijf uit ’s-Gravendeel specialiseert zich sinds 1935 in het leveren van onderdelen van Europese afkomst voor 4-takt dieselmotoren. “We nemen het personeel, de voorraad, de contacten en het pand over; alles behalve de naam”, vertelt DSMS Managing Director Arnold Suykerbuyk. “De Ruysch-activiteiten zijn een mooie aanvulling op die van ons. We halen op deze manier capaciteiten en productkennis in huis die wij nog niet hadden.”

Al negentig jaar is Ruysch International een gevestigde en gerespecteerde naam in de maritieme markt. Het bedrijf staat met name bekend om de levering en service van motoronderdelen van Stork Werkspoor Diesel (SWD), ABC en het bieden van verbeterde capabilities voor Wärtsilä 26 en 38 type motoren. “Er is ook een volledig uitgeruste werkplaats in ’s Gravendeel waar gebruikte motoren worden gedemonteerd en de onderdelen worden gereviseerd”, aldus Arnold. “In Vlissingen zijn we heel goed in de hele supply chain van inkoop, import, verkoop en export en we boden klanten ook gereviseerde onderdelen aan, maar dan moesten we de revisie uitbesteden. Dat kunnen we nu in ’s Gravendeel zelf doen met een ervaren team.”

Ruysch International Managing Director Willem-Hendrik Ruysch (links) en DSMS Managing Director Arnold Suyerbuyk ondertekenen de overnameovereenkomst. Ruysch International Managing Director Willem-Hendrik Ruysch (links) en DSMS Managing Director Arnold Suyerbuyk ondertekenen de overnameovereenkomst.

Ook het klantenbestand van Ruysch International vormt een mooie aanvulling op dat van DSMS. Arnold: “Ons klantenbestand bestaat veelal uit koopvaardij en daarnaast energiemaatschappijen en marines. Bij Ruysch lag de focus vooral op de binnenvaart en de kustvaart met werkboten, visserij- en baggerschepen en andere energiemaatschappijen, dus we sluiten mooi op elkaar aan.”

Ruysch International was al een tijd op zoek naar een bedrijf dat de activiteiten kon overnemen en in de zomer van 2023 kwamen ze op de weg van DSMS. Daarna is het snel gegaan. “In september zijn we serieus rond de tafel gaan zitten en per 1 januari was de overname een feit. Dat is mede mogelijk gemaakt door Damen Maritime Ventures. Dankzij de goede samenwerking met hun juridische afdeling, HR-specialisten en vastgoedafdeling hebben we de overname in vier maanden kunnen afronden.”

“De Ruysch-activiteiten zijn een mooie aanvulling op die van ons. We halen op deze manier capaciteiten en productkennis in huis die wij nog niet hadden.” Arnold Suykerbuyk

Hoewel de overname dus al in januari officieel was, bracht DSMS het nieuws pas op 1 maart naar buiten. “We hebben het eerste kwartaal gebruikt voor de overgang van het personeel en alle lopende zaken”, zegt Arnold. “We hebben alle medewerkers kunnen behouden en daar zijn we erg blij mee, want er zijn mensen met meer dan 20 jaar ervaring in dienst. Zij zijn heel belangrijk voor het voortbestaan en de voortgang van de bedrijfsvoering.”

Ook onder de klanten zijn de reacties positief, aldus Arnold. “We hebben goede gesprekken met de klanten gehad en ze zijn positief dat een bedrijf als Damen nu de bedrijfsvoering kan doorzetten. Zo zijn we bijvoorbeeld IATA-member, wat inhoudt dat we luchtvracht kunnen boeken. Daar kunnen deze klanten heel makkelijk van profiteren.”

Terugkijkend op de afgelopen zes maanden, sluit Arnold af met complimenten voor zijn medewerkers, zowel de nieuwe in ’s-Gravendeel als de collega’s in Vlissingen. “We zijn er met zijn allen in geslaagd om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. De collega’s in ’s-Gravendeel zijn blij dat ze niet hoeven te verhuizen en heel enthousiast en gemotiveerd om onder de Damen-naam verder te gaan. De collega’s in Vlissingen hebben de afgelopen maanden een buitengewone inspanning geleverd om alles op een goede manier rond te krijgen. Daarvoor ben ik hen heel dankbaar.”