De Sulzer-kalenders van Damen Schelde Marine Services zijn ieder jaar een gewilde accessoire voor klanten en relaties van het Vlissingse bedrijf. Het bedrijf kiest ieder jaar een thema uit en zoekt daar dan de mooiste historische foto’s bij. De 2024-kalender bracht dit jaar een aantal onverwachte uitdagingen met zich mee.

Rémy Quist. Rémy Quist.

Het Zwitserse bedrijf Sulzer produceerde sinds 1898 dieselmotoren en in 1921 verleende het bedrijf een licentie aan de Koninklijke Maatschappij De Schelde om de motoren in Vlissingen te bouwen. In de Machinefabriek werden de enorme motoren gebouwd en de kalender laat prachtige beelden zien uit de productiehallen. “Het wordt elk jaar steeds moeilijker om mooie foto’s te vinden”, legt MT-lid Rémy Quist uit. “We geven de kalender sinds 2006 uit en we hebben al heel veel foto’s gebruikt. Daarnaast hadden we dit jaar het thema ‘cilindervoeringen’. We hebben als bedrijf altijd een groot aantal voeringen op voorraad, want het is één van de grootste slijtageonderdelen in motoren en het is één van onze specialismen, dus dan verwacht je dat er ook veel foto’s zijn.  Maar dat bleek een uitdaging.”

Remy is voor het negende jaar op rij verantwoordelijk voor de coördinatie van de kalender, maar waar hij voorheen nog op hulp kon rekenen, stond hij er deze keer alleen voor. “We kregen altijd hulp van Henk Nagelhout, oud-medewerker en bedrijfsarchivaris van de Schelde. Hij had zoveel kennis over het beeldarchief van meer dan 50.000 foto’s, maar hij is ons helaas vorig jaar ontvallen. Dus dit jaar heb ik de foto’s bij elkaar gezocht.”

Remy dook de archieven in en het resultaat is een kalender met veel variatie in foto’s. “Henk heeft er acht jaar lang op gehamerd waar ik op moet letten bij de foto’s, maar hij maakte altijd zelf de eerste selectie. Dit jaar mocht ik dat doen en hoewel me dat meer vrijheid gaf, heeft het me ook heel wat meer uren gekost. Maar ik ben blij met de kalender en ik denk dat Henk hem ook mooi had gevonden.”