Damen Schelde Marine Services heeft een Memorandum van overeenstemming (MoU) getekend voor de levering van dieselmotoronderdelen aan Pertamina Marine Engineering (PME). PME is een dochteronderneming van PT Pertamina Trans Kontinental (PTK), onderdeel van het Indonesische staatsbedrijf Pertamina Group. Door het brede maritieme bereik van de Pertamina Group is het MoU een mooie stap voorwaarts in de activiteiten van DSMS in Indonesië.

DSMS Commercial Manager Asia Ezra Lamers is erg enthousiast over de nieuwe samenwerking. “We kijken ernaar uit om een sterke relatie op te bouwen met de Pertamina Group. Met dit MoU zullen we dieselmotoronderdelen gaan leveren aan de Pertamina Group en binnenlandse scheepvaartbedrijven, en mogelijk ook aan de Zuidoost-Aziatische olie- en gasmarkt. Het versterkt onze positie op de Zuidoost-Aziatische markt als leverancier van topkwaliteit.”

Verder ziet Ezra dit MoU als een geweldige kans om het DSMS-netwerk verder uit te breiden in Indonesië. “Sinds de ondertekening van dit MoU hebben we bijvoorbeeld al contact gehad met scheepsmanagementbedrijven die Pertamina-schepen onder hun beheer hebben: grote namen als Bernhard Schulte en de Synergy Marine Group.”

Van links naar rechts: George Basoeki, Mohamad Rois Al Amin, Moch Zeini Efendi, Ezra Lamers, Damien Goh en Arnold Suykerbuyk vieren het nieuwe contract tussen DSMS en Pertamina Marine Engineering tijdens de Asia Pacific Maritime Exhibition in Singapore. Van links naar rechts: George Basoeki, Mohamad Rois Al Amin, Moch Zeini Efendi, Ezra Lamers, Damien Goh en Arnold Suykerbuyk vieren het nieuwe contract tussen DSMS en Pertamina Marine Engineering tijdens de Asia Pacific Maritime Exhibition in Singapore.

En omdat Pertamina een staatsbedrijf is, hoopt Ezra dat het MoU “deuren zal helpen openen voor andere bedrijven die actief zijn in Indonesië”. Aangezien deze bedrijven ook internationaal actief zijn, zou dit positieve gevolgen kunnen hebben voor de hele Damen Shipyards Group. “Dit kan mogelijk zaken openen voor Damen’s scheepsreparatie- en nieuwbouwactiviteiten.”

Het MoU werd in maart ondertekend tijdens de Asia Pacific Maritime Exhibition in Singapore, waarbij PME de samenwerking verwelkomde als een cruciale stap. PME voert scheepsreparaties uit op haar twee scheepswerven, Dockyard Sorong en Dockyard Bagus Kuning, en in heel Indonesië. Met DSMS, dat continu reserveonderdelen voor dieselmotoren levert, kan PME de betrouwbaarheid van de vloot van de Pertamina Groep verbeteren.

DSMS heeft een kantoor in Singapore en werkt daarnaast ook met lokale agenten. Met dit in gedachten zegt Ezra dat “we dankbaar zijn om samen te werken met de Basoeki-familie van P.T. Graha Kartika die ons vertegenwoordigt in Indonesië”. Dit is een vruchtbare samenwerking geweest: “Sinds eind vorig jaar hebben we samen onze zaken in Indonesië enorm uitgebreid, met name in de maritieme en energiecentrale sectoren.”