Waar vroeger de nieuwgebouwde schepen van de helling afrolden, staan nu drie gloednieuwe woontorens. Kop van het Dok is één van de meest recente ontwikkeling in wat een geheel vernieuwd Scheldekwartier gaat worden. Het project is een woonzorgproject van WVO Zorg en telt samen 182 koop- en huurappartementen.

Het uitzicht vanuit de nieuwe woontorens, met links het hoofdkantoor van Damen Naval. Het uitzicht vanuit de nieuwe woontorens, met links het hoofdkantoor van Damen Naval.

De flats zijn bijna helemaal opgeleverd en de eerste inwoners hebben hun intrek al genomen. “In Zeeland is dit is het eerste project op deze grote schaal, waar je een verpleeghuis en zorgappartementen koppelt aan elkaar”, legt Peter Hoefkens, Projectleider bij WVO Zorg uit.

In opdracht van WVO Zorg verzorgt Schinkel de Weerd Makelaardij de verkoop en verhuur van de appartementen. “De locatie is uniek, vlak bij het centrum en met zorg naast de deur”, vertelt Ben de Weerd, NVM Makelaar-Taxateur bij Schinkel de Weerd Makelaardij. “Veel mensen kennen dit gebied van vroeger uit de Schelde-tijd. Het project is een aanwinst voor Vlissingen, met oog voor het behoud van cultuurhistorisch erfgoed!”

Vroeger rolden de gebouwde schepen van de helling af waar nu de woontorens staan. Vroeger rolden de gebouwde schepen van de helling af waar nu de woontorens staan.

Kop van het Dok bevat nog elementen uit de Schelde-tijd. Zo is er een externe lift met een heel bijzondere loopbrug naar het complex. Peter: “Het grappige aan de loopbrug is dat deze gemaakt is van stalen balken van de bovenloopkranen, die zijn overgebleven uit de voormalige Zware Plaatwerkerij. Deze balken dienen nu als windvanger tussen het naastgelegen woonzorgcentrum Scheldehof en Kop van het Dok.”

Zoals bij elk project kende de bouw van het complex ook uitdagingen. “Men was bang voor het weer, gezien de hoogte van de torens. Maar eigenlijk is dat heel erg meegevallen. Het was slechts af en toe dat de hoge kranen niet konden werken vanwege harde wind”, vertelt Peter. Nu het complex grotendeels is opgeleverd, zijn veel verdiepingen al bewoond. De appartementen hebben een uniek uitzicht over het Dok, de Westerschelde en de binnenstad.