Bijna alle Damen-divisies waren vertegenwoordigd in een roeiteam dat onlangs haar eerste event heeft gewonnen. Na iets meer dan twee maanden training deed het team mee aan de Van Oord Nautilus Bedrijvenregatta 2023 en won meteen de beginnersklasse. Sterker nog hun snelste tijd, was sneller dan die van de winnaars van de ervaren klasse. “Het was een leuke ervaring en net als de rest van het team hoop ik dat we volgend jaar weer mee kunnen doen en dan niet alleen met de snelste boot, maar het liefst met twee boten”, vertelt stuurvrouw Ricarda Lang, Operational Analyst bij Damen Naval.

Stuurvrouw Ricarda Lang neemt felicitaties in ontvangst. Stuurvrouw Ricarda Lang neemt felicitaties in ontvangst.

Het begon met een idee om Damen-collega’s woonachtig in Rotterdam dichter bij elkaar te brengen. “Toen we hoorden dat er een Rotterdamse roeicompetitie was, georganiseerd door baggermaatschappij Van Oord, wisten we dat we de perfecte manier hadden gevonden”, vertelt Timo Kreule van R&D. Nog de volgende dag heb ik, met hulp van Young Damen, een e-mail gestuurd om genoeg geïnteresseerden te vinden. Ik kreeg reacties van alle hoeken van de organisatie en een week later hadden we onze eerste van negen trainingssessies. Damen Shiprepair bood aan onze roeipakken te sponsoren.”

De initiatiefnemers wisten genoeg andere mensen te enthousiasmeren voor een 8+ roeiboot, met acht roeiers en een stuurvrouw. Naast Damen Naval waren bijna alle divisies van Damen vertegenwoordigd. Het team bestond verder uit collega’s van Shiprepair, Yachting, Services, Supply Chain, Civil & Modular Construction, R&D en Industrial Participation. Een van hen is Bob Bouhof van Damen Services: “Ik roeide al in een Kommeraan, maar toen ik de kans aangeboden kreeg om te roeien in een roeiboot zoals op de Olympische Spelen, greep ik die met beide handen aan.”

Het volledige team bestond uit:

Ricarda Lang (Damen Naval)
Ruben van de Ven (Shiprepair)
Sergio Zonligt (Shiprepair)
Ionut-Cornel Duduta (Yachting)
Stella Bighignoli (Yachting)
Frank Leeuwenburgh (Services)
Bob Bouhof (Services)
Levi Wilming (Supply Chain)
Willemijn van Zandwijk (Civil & Modular Construction)
Timo Kreule (R&D)
Stian Sterken (Industrial Participation)

De weersomstandigheden verslechterden in de tweede helft van de dag, waardoor het team iets langzamer was in de tweede heat. De weersomstandigheden verslechterden in de tweede helft van de dag, waardoor het team iets langzamer was in de tweede heat.

Het team begon met training op roeimachines om de beweging te leren, waarna de overstap werd gemaakt naar 4+ roeiboten (vier roeiers en een stuurman). “De laatste stap was met iedereen in de 8+”, vertelt Stian Sterken. “Elke maandagavond gedurende negen weken kwamen we met acht mensen bij elkaar en met de hulp van een coach en een stuur begonnen we te leren om eerst de benen te gebruiken, dan de rug en te eindigen met de armen. We leerden te bewegen als een eenheid.”

Tegen de tijd dat de wedstrijddag aanbrak, hadden de teamleden elkaar leren kennen en geleerd te roeien als een eenheid. De weersomstandigheden waren zwaar, maar het team had een raceplan gemaakt. Ricarda: “De eerste heat was meer dan 1 km, waar we 00:04:12 over deden en waar we lieten zien dat we als Damen niet alleen boten kunnen bouwen, maar ze ook kunnen aandrijven met het snelste team overall.” ’s Middags roeide het team de tweede heat in 00:04:23 bij zware weeromstandigheiden. Ze waren opnieuw het snelst en wonnen met hun gezamenlijke tijd de Onervaren 8+-categorie.

Stian vat namens allen samen: “Ik heb het familiegevoel en de teamgeest met andere collega’s nog nooit zo gevoeld. Samenkomen met een team dat geen ervaring heeft in een roeiboot, tegen andere bedrijven racen in verraderlijk weer en als eerste over de finish komen na negen trainingssessies voelde ongelooflijk!”

De trotse winnaars van de Beginnerscategorie. De trotse winnaars van de Beginnerscategorie.