Op de tweede zaterdag van juni heeft een tiental Damen-fietsers deelgenomen aan het liefdadigheidsfietsevenement ‘Delta Ride for the Roses’. Met dit jaarlijks terugkerend evenement wordt geld ingezameld voor kankeronderzoek. De editie van dit jaar bracht een kleine 200.000 euro op voor dit goede doel.

De 120-kilometer-route ging door de Westerscheldetunnel. De 120-kilometer-route ging door de Westerscheldetunnel.

Karsten de Feijter, werkzaam op de inkoopafdeling van Damen Naval, coördineerde voor het eerst het Damen-peloton als opvolger van Bram de Visser die dit jarenlang heeft gedaan tot hij met pensioen ging. Karsten werd vergezeld door negen andere Damen-wielrenners: Wieb Hoogerwerf, Jaap Janssen, Rik Meerman, Arend van Veelen, Rini Verdonck, Peter Verstraate, Alfred Verdonk, Bram de Visser en Peter Werner (oud-collega).
Naast een rondrit van 120 kilometer over Zuid-Beveland, ging de Ride for the Roses dit jaar ook heen en weer door de Westerscheldetunnel.

“Het fietsen door de tunnel was een unieke ervaring, maar ook een die gepaard ging met speciale veiligheidsregels”, zegt Karsten. “Er mocht bijvoorbeeld niet worden ingehaald, niet worden gefloten en niet worden gezongen in de tunnel.”
De Westerscheldetunnel leverde ook een paar indrukwekkende hoogtestijgingen op (indrukwekkend voor Zeeland, in ieder geval). “In dit geval moesten we ruim 200 meter klimmen, iets wat in Zeeland eigenlijk niet voorkomt. Hier kun je hoogstens wat klimmen als je de dijken op en af gaat.”

De Damen-wielrenners behaalden ook Twitter-faam. De Damen-wielrenners behaalden ook Twitter-faam.

De tien fietsers fietsten de hele route samen als één groep, finishten in 3 uur en 53 minuten, en dat onder weersomstandigheden die aanzienlijk beter waren dan de vorige editie. Karsten: “De laatste keer dat we de Ride for the Roses deden, voor COVID, hebben we drie van de vier uur in de regen gefietst. Dit jaar hadden we prachtig zonnig weer en slechts één lekke band onder ons tienen. We hadden tijdens het warme weekend echter wel te maken met een ‘typisch Zeeuws windje’, een stevige windkracht 4 uit het zuidwesten.”

Mocht iemand geïnteresseerd zijn in deelname aan de editie van volgend jaar, dan is Karsten er snel bij om erop te wijzen dat de route van 120 kilometer niet de enige manier is om mee te doen. “Dit is de langste afstand, eentje waar je op z’n minst een beetje voor moet trainen. Maar er zijn ook kortere afstanden van 25, 50 en 80 km. En er heerst een geweldige sfeer – het is beslist geen wedstrijd. Als iemand zich wil opgeven voor volgend jaar, kan hij of zij mij mailen.”

Vermoeid maar voldaan: het Damen-team bij de finish van de Delta Ride for the Roses. Vermoeid maar voldaan: het Damen-team bij de finish van de Delta Ride for the Roses.