De gedeelde scheepswerf van Damen Shiprepair Vlissingen en Damen Naval in Vlissingen-Oost verwelkomde op zaterdag 6 mei de populaire Havendagen. Aan de Vlissingse Havendag 2023 namen 23 verschillende bedrijven deel in de feestelijke sfeer in het zogenaamde Havendagdorp.

Kinderen konden een echte loodsladder beklimmen. Kinderen konden een echte loodsladder beklimmen.

De Havendagen worden georganiseerd door de Promotion Council North Sea Port, die de havens van Vlissingen, Terneuzen en Gent vertegenwoordigt. Dit jaar vonden de evenementen plaats op 6 en 7 mei in alle drie de havens. De Havendagen zijn normaal gezien een tweejaarlijks evenement, maar door de beperkingen van het coronavirus was dit de eerste editie sinds 2018. Terwijl eerdere edities van de Havendagen zich vooral richtten op het vinden en werven van nieuw personeel voor bedrijven die actief zijn in deze drie havens, hadden de deelnemende bedrijven dit jaar het specifieke doel om een leuke en gedenkwaardige dag uit te creĆ«ren, waarbij bezoekers een unieke ‘inside look’ kregen van de activiteiten in de havens.

Het Havendagdorp bood een gevarieerde selectie van activiteiten op de faciliteiten van Damen in Vlissingen-Oost, waarvan er hieronder een paar worden uitgelicht.

– Mammoet
De hijs- en hefspecialist gaf bezoekers (van alle leeftijden!) de kans om een van hun kranen te bedienen.

– Loodswezen
Kinderen vanaf acht jaar konden een loodsladder beklimmen.

– TOS Port & Logistics, Jonkman Opleidingen en Feyter Heftruck Services
Dit trio van bedrijven organiseerde de Zeeuwse Heftruck Cup, die werd uitgereikt aan de beste heftruckchauffeur van Zeeland.

Naar schatting maakten meer dan 600 mensen een rondvaart door de haven van Vlissingen. Naar schatting maakten meer dan 600 mensen een rondvaart door de haven van Vlissingen.

– Delta Reddingshonden Groep
De Delta Reddingshonden Groep gaf demonstraties van hoe zij hun reddingshonden trainen in het zoeken naar vermiste personen.

– EPZ
Bezoekers konden meer te weten komen over de werking van kerncentrale Borssele met behulp van een Virtual Reality presentatie.

– Rondvaart door de haven
Dit was een unieke rondvaart door het havengebied van Vlissingen; een leuke ervaring op plekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek.

Damen Naval en Damen Shiprepair Vlissingen (DSV) organiseerden ook hun eigen activiteiten. Deze omvatten een rondleiding over het terrein van Vlissingen-Oost met een trein op zonne-energie (langs het overdekte droogdok van DSV en productiehal #2 van Damen Naval) en een tocht aan boord van het Project F.A.S.T. vaartuig (waarbij een Stan Patrol 900 wordt omgebouwd tot een elektrisch autonoom vaartuig).

Met de zonnetrein kregen bezoekers een rondleiding over het terrein van Damen Naval en Damen Shiprepair Vlissingen. Met de zonnetrein kregen bezoekers een rondleiding over het terrein van Damen Naval en Damen Shiprepair Vlissingen.