Damen Naval is in 2020 begonnen als een van de nieuwe divisies waarin Damen Shipyards Group is opgedeeld. In de praktijk merken de medewerkers van Damen Schelde Naval Shipbuilding niet heel veel van de nieuwe organisatiestructuur, zegt Director Naval Sales Support Richard Keulen.

Op 1 januari vorig jaar ging Damen werken in de nieuwe structuur van zeven divisies, waarvan Damen Naval er één is. Inmiddels is dat aantal van zeven naar zes teruggebracht door de samenvoeging van twee divisies tot de divisie Mid-Sized Vessels.

Het idee achter de herstructurering was, dat Damen vanwege de achterblijvende resultaten naar meer winstgevendheid en efficiëntie op zoek ging. De oplossing lag deels in een omvorming in integrale divisies, die elk tot op zekere hoogte autonoom binnen de Groep konden opereren, met bijvoorbeeld eigen afdelingen voor Sales en Productontwikkeling. Daarbij kunnen ze, indien nodig, gebruik maken van enkele centrale diensten. Door die autonomie werden deze divisies ook zelf verantwoordelijk voor de eigen winst- en verliescijfers, ofwel: elke divisie moet zichzelf kunnen bedruipen.

De bedrijfsnaam op de visitekaartjes van de DSNS-medewerkers zal wel iets worden aangepast, en uitingen zoals bijvoorbeeld de elektronische handtekening zullen het merk en logo Damen Naval gaan bevatten

Voor DSNS, de kern van de divisie Damen Naval, is er in de dagelijkse werkzaamheden niet zo erg veel veranderd, aldus Richard Keulen. “We opereerden eigenlijk al als een soort divisie”, stelt hij vast. “DSNS was bijvoorbeeld al vóór deze herstructurering zelf voor een belangrijk deel commercieel verantwoordelijk voor, en werkte zelf aan ontwikkeling van ons naval portfolio.” De bedrijfsnaam op de visitekaartjes van de DSNS-medewerkers zal wel iets worden aangepast, en uitingen zoals bijvoorbeeld de elektronische handtekening zullen het merk en logo Damen Naval gaan bevatten. “Een voorproefje is al te zien op onze prachtige kalender voor 2021”, aldus de Director Naval Sales Support. Er zal volgens Richard sprake zijn van “een vrij geruisloos proces waarbij de naam Damen Schelde Naval Shipbuilding in de meeste uitingen geleidelijk plaatsmaakt voor Damen Naval”.

De naam ‘Schelde’ uit Damen Schelde Naval Shipbuilding, die zoveel herinneringen oproept aan de Vlissingse scheepsbouw van vroeger, gaat echter niet verloren, want de BV met dezelfde naam zal ook binnen Damen Naval blijven bestaan. Naast Naval en Mid-Sized Vessels bestaat de Damen Groep nog uit de divisies Yachting, Workboats, Repair & Conversion en Maritime Ventures.