Een groepje Oekraïense jongeren heeft onlangs een onvergetelijke week bij Damen-bedrijven in Vlissingen en Gorinchem beleefd. Stichting Damen Helpt had 15 kinderen van collega’s en hun begeleiders uitgenodigd om een weekje naar Nederland te komen voor een interessant, cultureel en vooral ook leuk en ontspannend bezoek. Hun verblijf en de activiteiten werden gesponsord door de Damen Yachting en Damen Naval, maar ook door plaatselijke ondernemers, zoals Hotel de Timmerfabriek, Museumschip Mercuur, muZEEum, SEC Catering, Pier 7, Reintjes Benelux en de Gemeente Vlissingen.

Joyce en Roland Briene. Joyce en Roland Briene.

“Op zondag 25 juni landden er op vliegveld Brussel twee groepen met kinderen tussen de 12 en 17 jaar met twee moeders”, vertelt Joyce Briene, de vrouw van Damen Naval Algemeen Directeur Roland Briene. “Ze waren nog niet eerder in Nederland geweest, laat staan dat ze de taal spraken. Sommigen van hen spraken – zeer – goed Engels, sommige helemaal niet en mijn Oekraïens is niet best; maar wat hebben we het leuk gehad met z’n allen!” Met een taxibusje vertrok het gezelschap waar ze incheckten in Hotel de Timmerfabriek en werden verwelkomd door een team van Damen-vrijwilligers. ’s Avonds hebben ze fish & chips gegeten bij Fredsons Vlissingen.

De volgende dag begon hun drukke programma: ze kregen een uitgebreide rondleiding over de werf bij Damen Yachting en kwamen voor de lunch naar Damen Naval. “Samen met Kristine Kools, die de lunch had geregeld, heb ik de groep opgevangen en met ze kennisgemaakt. Er was een korte ‘meet & greet’ met Roland en een foto bij de trap hoorde er natuurlijk ook bij. De lunch was heerlijk, al vielen de kroketten niet zo in de smaak”, lacht Joyce.

Ze raakte betrokken bij het bezoek na een gesprek met Annelies Damen en was zo enthousiast dat ze haar agenda checkte en vrij vroeg op haar werk. Na de lunch trok ze drie dagen met de bezoekers op. “In het begin waren de kinderen nog een beetje timide, maar ’s middags kwamen ze al aardig los. We namen de groep mee naar Museumschip Mercuur waar we zeer hartelijk werden ontvangen en de kinderen vonden het allemaal reuze interessant. Ze stelden heel veel vragen, wilden overal kijken en vroegen zelfs om een handtekening van de ‘kapitein’. Het was erg leuk!”

De kinderen genoten van hun bezoek aan Museumschip Mercuur. De kinderen genoten van hun bezoek aan Museumschip Mercuur.

En de dag was nog niet voorbij. Na een korte opfrispauze ging het gezelschap naar Pier 7 waar een lange gedekte tafel op het strand stond voor het diner. “We hebben heerlijk gegeten van het buffet en het er daarna weer afgetraind met schelpen zoeken, voetbal en beachvolleybal. We hadden inmiddels gezelschap van een paar heren van Young Damen die een aardig balletje mee trapten en sloegen. Het was heel gezellig en wat mij betreft het hoogtepunt van mijn drie dagen met deze groep!”

Op dinsdag bracht de groep een bezoek aan Reptielen Zoo Iguana, maakten ze een rit met het Zonnetreintje en bezochten ze muZEEum. ’s Avonds keerde het gezelschap terug naar Damen Yachting voor een bijzondere avond met Indonesisch buffet. Joyce: “Tijdens het hele bezoek was fotograaf Ruud Rodermond, een heerlijk mens, er de hele tijd bij om foto’s te maken. Hij had als afscheid een slideshow van de foto’s gemaakt met Oekraïense rockmuziek eronder. Ook waren alle sponsors uitgenodigd. Het was een geweldige avond en een mooie manier om het bezoek aan Vlissingen af te sluiten.”

"Wat een bijzondere, intrigerende, lieve, leuke, enthousiaste, sterke en slimme mensen. Ik heb ze voor altijd in mijn hart gesloten." Joyce Briene

De volgende dag vertrokken de kinderen naar Gorinchem waar ook een speciaal programma was opgesteld: van het bouwen van vogelhuisjes tot een bezoek aan een scheepssimulator en van een stadstour door Gorinchem tot een middag Oud-Hollandse spelletjes en een bezoek aan Slot Loevestein. “Het was zo leuk om met z’n allen stelten te lopen en te hoepelen, zaklopen en blikgooien. Alleen het spijkerpoepen ging de kinderen te ver”, grapt Joyce. “’s Avonds hebben we gegeten bij De Beren en toen was het tijd voor mij om afscheid te nemen van de groep. Met tranen in onze ogen.”

Joyce kijkt terug op een onvergetelijke ervaring. “Wat een prachtig initiatief was dit van de Stichting Damen Helpt. Ik heb heel veel leuke, lieve mensen leren kennen. Van Yachting, Naval, Gorinchem maar ook buiten Damen om. En niet te vergeten de kinderen en de moeders. Wat een bijzondere, intrigerende, lieve, leuke, enthousiaste, sterke en slimme mensen. Ik heb ze voor altijd in mijn hart gesloten. Met sommige heb ik nog app-contact en ik weet dat zij het fantastisch hebben gehad. Ze vinden Nederland heel mooi en zijn Damen heel dankbaar voor de ervaring.”

Bekijk hieronder een fotoverslag van het bezoek aan Vlissingen.