Damen Naval heeft een Combat Spares-contract ter waarde van 1,5 miljoen Euro afgesloten met de Indonesische marine. Het contract omvat de levering van reserveonderdelen voor de twee Indonesische PKR-fregatten uit de Raden Eddy Martadinata (REM) klasse.

Indonesië heeft na Nederland de grootste vloot met Damen Naval-schepen, vier Diponegoro-klasse SIGMA 9113 korvetten en twee Raden Eddy Martadinata (REM) klasse SIGMA 10514 PKR fregatten. De afgelopen maanden is er intensief samengewerkt tussen de Damen Naval-afdelingen Commercial en Services met als doel mogelijke servicecontracten en toekomstige nieuwbouw voor de Indonesische marine. De twee afdelingen zijn actief in Indonesië om de Indonesische marine te helpen met het onderhoud van de schepen, maar bijvoorbeeld ook voor het leveren van onderdelen. Zo werd ontdekt dat er vanuit het Indonesische Ministerie van Defensie (MoD) een behoefte was om combat spares van verschillende leveranciers in te kopen voor de twee PKR-fregatten.

“De hechte samenwerking tussen de afdelingen Commercial en Services enerzijds en de Indonesische marine anderzijds, is een mooi voorbeeld van hoe accountmanagement en customer intimacy succesvol kunnen zijn, precies zoals we dat voor ogen hadden tijden het Time for Change-traject”, vertelt Damen Naval Commercial Manager Patrick van der Heiden die op 21 maart het contract ondertekende in Jakarta.

Het contract is voor reserveonderdelen voor de PKR-fregatten, waaronder de KRI Raden Eddy Martadinata. Het contract is voor reserveonderdelen voor de PKR-fregatten, waaronder de KRI Raden Eddy Martadinata.

Het contract is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Patrick en Hylke Bosma, Account Manager Services voor Indonesië, met de ondersteuning van Yohanes Andrian, van het Damen Naval-kantoor in Jakarta. Zij spelen een cruciale rol in het onderhouden van de relaties met het Indonesische MoD en de marine.

In de weken voorafgaand aan contractondertekening, werd tevens een aanzienlijke purchase order (PO) veiliggesteld vanuit de Indonesische marine voor benodigde reserveonderdelen voor het SIGMA fregat KRI Raden Eddy Martadinata. Dit fregat zal deelnemen aan de grote maritieme oefening Rim of the Pacific (RIMPAC), dat in juni en juli gehouden zal worden in de Stille Oceaan.

“Het contract bewijst de uitstekende relatie tussen Damen Naval en de Indonesische marine en er zijn volop kansen die we actief proberen te verzilveren”, legt Patrick uit. “Het is bovendien een goed voorbeeld van onze ambitie om de afdeling Services de komende jaren verder te doen groeien.”