Damen Naval en ILIAS Solutions hebben hun strategische samenwerking bekrachtigd tijdens een speciaal kick-off event. De twee bedrijven werken sinds 2021 samen aan de nieuwe Autonomous Asset Management (A2M) solution, maar vanwege de Covid-19-pandemie was het niet eerder mogelijk om de software aan vertegenwoordigers van de Nederlandse en Belgische Defensie-industrie te presenteren.

“Dit is een mooi moment en één dat benadrukt hoe belangrijk dit voor ons is”, vertelde Damen Naval Managing Director Roland Briene aan de aanwezige gasten. “Je kunt een mooi schip bouwen, maar het moet ook goed onderhouden worden. “In ons recent herijkte strategie is dit een van onze belangrijkste doelstellingen dat we naast het leveren van een schip, nauw contact houden met de klant voor het onderhoud gedurende de gehele levensduur van het geleverde schip.”

Tijdens een ceremoniële ondertekening zetten ILIAS Solutions Managing Director Jean-Pierre Wildschut (l) en Damen Naval Managing Director Roland Briene hun handtekening onder de overeenkomst. Tijdens een ceremoniële ondertekening zetten ILIAS Solutions Managing Director Jean-Pierre Wildschut (l) en Damen Naval Managing Director Roland Briene hun handtekening onder de overeenkomst.

ILIAS Solutions Managing Director Jean-Pierre Wildschut voegde toe dat het kick-off event een mooie dag was en bedankte Damen Naval voor het vertrouwen in zijn bedrijf. “We hebben hard gewerkt de afgelopen maanden, maar het echte werk begint nu. We weten hoeveel toegevoegde waarde A2M kan bieden.”

A2M is een software voor het digitaal managen van het onderhoud aan boord van militaire schepen zonder dat er een connectie nodig is met de wal. Zodra de connectie met de wal mogelijk is, kan er data worden uitgewisseld. De software is al gereed voor het gebruiken van geavanceerde algoritmen om met de scheepsgegevens het benodigd onderhoud te kunnen detecteren en zelfs te voorspellen.

 

Voor het kick-off event waren vertegenwoordigers uitgenodigd van CZSK, COMMIT (voorheen DMO) en van de Belgische tegenhanger Directorate General Material Resources. Voor het kick-off event waren vertegenwoordigers uitgenodigd van CZSK, COMMIT (voorheen DMO) en van de Belgische tegenhanger Directorate General Material Resources.

Voor het kick-off event waren vertegenwoordigers uitgenodigd van CZSK, het Commando Materieel en IT (COMMIT) en van de Belgische tegenhanger Directorate General Material Resources. Daarnaast waren er ook gasten van bedrijven, organisaties en kennisinstituten zoals Thales, RH Marine, onderzoekscentrum Koninklijke NLR, de Nederlandse Defensie Academie en Agoria uit België. Deelnemers kregen een korte presentatie en konden een demonstratie van het product bijwonen.

Productmanager ILS & Service support Niek Marsé is binnen Damen Naval de drijvende kracht achter de samenwerking en de gastheer tijdens het event. “Het was een heel succesvol event waarin we hebben kunnen laten zien wat A2M nu al te bieden heeft en de potentie daarvan. Het is een belangrijke stap naar digitaliseren van het onderhoudsproces en zet een basis naar predictief onderhoud.”