Sinds half januari beschikt het kernteam voor het Anti-Submarine Warfare Frigates (ASWF) project over een mooie, centraal gelegen gezamenlijke kantoorruimte in het gebouw van Damen Naval in Schiedam. De mensen van Damen Naval en de Defensie Materieel Organisatie (DMO) die samen het kernteam vormen zijn er blij mee. Echt contact met elkaar werkt gewoon prettiger dan communiceren via mail of online meetings, zeggen de teamleden Bob de Smedt van Damen Naval en Paul Everts van DMO. In de kersverse co-locatie zet het tweetal er op dit moment met hun collega’s de schouders onder om het proces richting een contract voor de bouw van de fregatten te versnellen.

Paul Everts van DMO (links) en Bob de Smedt van Damen Naval. Paul Everts van DMO (links) en Bob de Smedt van Damen Naval.

“Vanwege Covid hebben we als kernteam in de voorbije twee jaar vaak op afstand moeten werken”, vertelt Bob de Smedt. “Er werd gecommuniceerd via Skype, Teams of e-mail en we hebben ervaren dat dat toch niet altijd ideaal was. We wilden elkaar gewoon wat vaker zien. Daarom kwam het heel goed uit dat er in het kantoor van Damen Naval in Schiedam nog vergaderruimte beschikbaar was. We hebben nu op de vierde verdieping een mooi kantoor met vergaderruimtes waar het kernteam een aantal dagen per week aanwezig is en waar we ook experts die bij het project zijn betrokken kunnen uitnodigen.”

Bob: “Op de vrijdagen ontmoeten de projectleiders van het ASWF-project elkaar in Schiedam. Op drukke dagen werkt hier zo’n vijftien tot twintig man en het is de verwachting dat dit aantal nog verder wordt uitgebreid.” ASWF is de projectnaam van de scheepsklasse die de huidige vier multipurposefregatten (M-fregatten) van de Karel Doormanklasse gaat vervangen bij de Koninklijke Marine en de Belgische Marinecomponent. Een tevreden Bob noemt het nieuwe Schiedamse kantoor “echt een meerwaarde ten opzichte van het communiceren via een computerscherm”. Hij vervolgt: “Het gaat gewoon allemaal wat vlotter als je af en toe iemand aan zijn jasje kunt trekken.”

De receptie in het nieuwe gebouw. De receptie in het nieuwe gebouw.

Paul Everts kan de woorden van de Proposal Manager van Damen Naval alleen maar beamen. Paul is namens DMO Projectleider voor het werfgedeelte van het ASWF-project, dat zich op dit moment in de productdefinitie-fase bevindt. “Je merkt toch dat er in de contacten via de mail wel eens misverstanden kunnen ontstaan”, vertelt Paul. “Het werkt gewoon beter als je elkaar echt kunt ontmoeten, dan kun je als team veel efficiënter en daardoor ook met meer plezier samenwerken en sneller schakelen.” In de voorbije maanden is er hard gewerkt om de nieuwe gezamenlijke locatie aan te kleden en tot een aangename werkplek te maken met een prettige sfeer.

"We hebben nu op de vierde verdieping een mooi kantoor met vergaderruimtes waar het kernteam een aantal dagen per week aanwezig is en waar we ook experts die bij het project zijn betrokken kunnen uitnodigen.” Bob de Smedt
Echt contact met elkaar werkt gewoon prettiger dan communiceren via mail of online meetings. Echt contact met elkaar werkt gewoon prettiger dan communiceren via mail of online meetings.

Er is ook gedacht aan de informele momenten, zeggen Bob en Paul. “Het is belangrijk dat je elkaar ook informeel kunt treffen bij de koffieautomaat”, zegt Bob. Paul vult aan: “Daarom hebben we de koffiecorner wat opgeleukt. Daarnaast hebben we posters over het project opgehangen in ons kantoor, maar we hebben ook een Spotify playlist gemaakt waarbij we iedereen uitnodigen om daar nog muziek aan toe te voegen voor tijdens het werk. En voor de liefhebbers van pijltjes gooien hangt er een dartbord.” De locatie van het nieuwe kantoor in Schiedam is perfect, vinden Paul en Bob.

Het kantoor in Schiedam heeft een gezellige kantine met veel daglicht. Het kantoor in Schiedam heeft een gezellige kantine met veel daglicht.

“Het is eigenlijk het beste tussen twee werelden. Vlissingen ligt net iets te ver weg voor DMO, terwijl de defensielocaties net iets te ver liggen voor Vlissingen. Dit is een ideale locatie tussen de twee in”, vertelt Bob. Rond afgelopen Kerst is alles in gereedheid gebracht voor de ingebruikname van de nieuwe werkruimte. Daarbij was het vooral belangrijk dat er qua informatiebewaking nog de nodige puntjes op de i werden gezet, het kernteam werkt immers met gerubriceerde data. Zowel digitaal als fysiek moest er een afgeschermde werkomgeving worden gecreëerd. Inmiddels hebben de mensen van Damen Naval connectie op het beveiligde netwerk dat al in Vlissingen in gebruik was, en kunnen de DMO collega’s via wifi op het netwerk van Defensie.

Bob en Paul zijn in hun nopjes met de nieuwe co-locatie, want een schip bouwen doe je samen en de ruimte voor ontmoeting die daarvoor nodig is, is er nu in het Schiedamse kantoor volop. Paul: “Het is ook leuk om de mensen met wie je dagelijks te maken hebt persoonlijk wat beter te leren kennen. En voor mijzelf is het nu nog maar een half uur fietsen naar mijn werk. Dat is ook nooit weg.”

Op de vierde verdieping bevindt zich een kantoor met speciaal ingerichte vergaderruimtes voor het ASWF-project. Op de vierde verdieping bevindt zich een kantoor met speciaal ingerichte vergaderruimtes voor het ASWF-project.